ΕΛΜΕΠΑ: Εσπερίδα για καινοτόμες δράσεις στη φυτοπροστασία

11:24 π.μ. - Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
11:11 π.μ. - Παρ, 15/24/2024
Image: ΕΛΜΕΠΑ: Εσπερίδα για καινοτόμες δράσεις στη φυτοπροστασία

Εσπερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των συμπράξεων καινοτομίας στη φυτοπροστασία» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 (15.00 – 20.30) στο Κεντρικό Αμφιθέατρο, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ

Στην εσπερίδα θα γίνει παρουσίαση αποτελεσμάτων των Επιχειρησιακών Ομάδων Μ16 και της Εμβληματικής Δράσης «Καινοτόμος Φυτοπροστασία» από τους συμμετέχοντες φορείς. Μεταξύ των άλλων : -Η Επιχειρησιακή Ομάδα Zero Tuta αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής τομάτας στην Κρήτη.

Σκοπός είναι η αντιμετώπιση του εντόμου Tuta absoluta, ένα έντομο που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της καλλιέργειας και δύσκολα αντιμετωπίζεται με τις μεθόδους της συμβατικής γεωργίας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα καθοριστεί από τον έλεγχο της ανθεκτικότητας του πληθυσμού και στην επιλογή των βέλτιστων πρακτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε να μειωθεί η χρήση εντομοκτόνων, το κόστος παραγωγής και τα επίπεδα ζημιών και να επανέλθει η βιωσιμότητα της καλλιέργειας. -

ΔΑΚΟ-TECH: Ο στόχος του έργου είναι να εφαρμοστούν, σε πιλοτικό ελαιώνα μεγάλης κλίμακας, σύγχρονες λύσεις ηλεκτρονικής, αυτοματισμών και πληροφορικής για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτιστοποίηση και την ακρίβεια εφαρμογής της μεθόδου των Δολωματικών Ψεκασμών(ΔΨ). Οι ΔΨ υλοποιούνται με ορθολογικό, βέλτιστο και αδιάβλητο τρόπο, ελαχιστοποιώντας την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην αποτελεσματικότητά τους.

Με τη χρήση των αυτόματων ψεκαστικών διατάξεων θα ελέγχεται και θα ρυθμίζεται πλήρως η ψεκαζόμενη ποσότητα ανά δέντρο. Έχει επίσης αναπτυχθεί πληροφοριακό σύστημα αναπαράστασης των δεδομένων ψεκασμών για την άμεση εποπτεία και την έγκαιρη/έγκυρη λήψη αποφάσεων από επιστημονικό προσωπικό.

- ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΡΟΥΜΑΤΩΝ

Στο παρόν έργο προτείνεται ο βέλτιστος συνδυασμός της μαζικής παγίδευσης (βιολογική μέθοδος) με βελτιωμένους δολωματικούς ψεκασμούς ακριβείας (ψεκασμοί μικρού όγκου με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων αυτοματισμού), συνιστώντας την πλέον περιβαλλοντικά φιλική, ολοκληρωμένη, αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση του εντόμου [Integrated Pest Management (IPM)].

Η προσέγγιση αυτή μειώνει στο 50% τη χρήση αγροχημικών, συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην Πράσινη Συμφωνία.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα OLIVEALARM έχει στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μέσω ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για δύο βιοτικούς (δάκος, κυκλοκόνιο) και αβιοτικούς κινδύνους, με έμφαση στην έλλειψη νερού και σε ακραίες θερμοκρασίες (παγετός/ καύσωνας). Η ιδέα του έργου είναι να εντοπίζεται ο κίνδυνος για την καλλιέργεια με βάση το στάδιο ανάπτυξης της ελιάς και τα μετεωρολογικά στοιχεία και να ειδοποιούνται άμεσα οι παραγωγοί ώστε σε συνεργασία με τον γεωπόνο να αξιολογούν την ενέργεια που θα κάνουν στον ελαιώνα τους.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα GleoliveTreat αποσκοπεί στη διαχείριση της αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου της ελιάς στην Κρήτη. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας και η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου της περιοχής.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης η οποία περιλαμβάνει ψεκασμούς και υγειονομικά μέτρα σε κρίσιμα φαινολογικά στάδια της ελιάς, ειδικά σε περιοχές με πρόσφατο ιστορικό προσβολών, καθώς και μελέτες βιολογίας του παθογόνου και επιδημιολογίας της ασθένειας για τον καθορισμό των κατάλληλων χρόνων των επεμβάσεων ενώ τα μέτρα προσαρμόζονται στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Το έργο έχει στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων, καινοτόμων προϊόντων και νέων στρατηγικών φυτοπροστασίας, για τη βιώσιμη παραγωγή οπωροκηπευτικών, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα και το περιβάλλον, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στη νέα πραγματικότητα της πράσινης Ευρώπης.

Θα αναπτυχθούν σύγχρονες προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό του βέλτιστου χρόνου επέμβασης (πότε), των κατάλληλων (βιο)φυτοπροστατευτικών προιόντων (με τι) και του τρόπο εφαρμογής (πως), για την υποστήριξη εφαρμογών φυτοπροστασίας ακριβείας, στα πλαίσια προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης εχθρών. Θα εστιάσει στα κύρια εξαγώγιμα οπωροκηπευτικά προϊόντα της Ελλάδας (κηπευτικά, εσπεριδοειδή, ροδάκινα και επιτραπέζιο σταφύλι) με έμφαση σε εντομολογικούς εχθρούς και τις ασθένειες που μεταδίδουν.