Ελληνικά μηχανήματα υπόσχονται μείωση καυσίμου έως 50%

11:35 π.μ. - Κυριακή, 7 Μαΐου 2017
11:05 π.μ. - Κυρ, 07/35/2017
Image: Ελληνικά μηχανήματα υπόσχονται μείωση καυσίμου έως 50%

Εξοικονόμηση καυσίμου έως 50% και βελτιστοποίηση της κατεργασίας του εδάφους είναι τα πρακτικά αποτελέσματα μιας έρευνας που δεν έμεινε μόνο στη θεωρία

Η ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων παγκοσμίως μπορεί να αποδώσει καρπούς, όταν μετατραπεί σε πράξη. Ο Ζήσης Τσιρόπουλος, μαζί με άλλους δέκα απόφοιτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι το ζωντανό παράδειγμα ανθρώπων που δεν έμειναν μόνο στη θεωρία αυτών που μελετούσαν αλλά πέρασαν και στην πρακτική εφαρμογή. Μαζί με ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου ίδρυσαν την εταιρεία AGENSO, μέσω της οποίας δίνουν «ζωή» στην έρευνα τους. που βασίζεται στον αγροτικό τομέα.
 
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Τσιρόπουλος, τη συγκεκριμένη περίοδο η εταιρεία δουλεύει πάνω στις τελευταίες αλλαγές δύο εργαλείων ευφυούς γεωργίας τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα, το EFFiTILL και το EFFiSPRAY, που έχουν ως άξονα τις εργασίες κατεργασίας του εδάφους και τον ψεκασμό αντίστοιχα, με τελικό σκοπό τη μείωση των εισροών.
 
Εργασίες Κατεργασίας εδάφους
 
Το EFFiTILL είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται στη διαδικασία της κατεργασίας του εδάφους. «Είναι ένα σύστημα που μπαίνει ανάμεσα στον ελκυστήρα και στα παρελκόμενα και μετράει δυνάμεις. Μετράει, δηλαδή, το φορτίο του ελκυστήρα και υπολογίζει πόση δύναμη χρειάζεται για να τραβήξει το μηχάνημα οργώματος.
 
Με απλά λόγια, το εργαλείο υπολογίζει και εμφανίζει στον παραγωγό την ταχύτητα και τις στροφές με τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί ο ελκυστήρας. Οι πληροφορίες που συλλέγονται αποστέλλονται στο κινητό του χρήστη σε πραγματικό χρόνο», μας λέει. Με τη διαδικασία αυτή, υπάρχουν βασικά οφέλη. Το πρώτο είναι η μείωση καυσίμου έως 50% και η εξοικονόμηση 1.000 ευρώ ανά καλλιεργητική περίοδο για τον μέσο Έλληνα αγρότη, ποσό βέβαια που αυξάνεται σημαντικά σε όσους χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα. Το δεύτερο είναι η βελτιστοποίηση της κατεργασίας του εδάφους, ενώ παράλληλα υπάρχει 30% μείωση σε εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
 
Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν προκύψει από την πειραματική εφαρμογή του εργαλείου στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ τώρα γίνονται δοκιμές στη Δανία, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
 
Ψεκασμός
 
Το πρόβλημα του ψεκαστικού νέφους υπόσχεται να λύσει το λογισμικό EFFiSPRAY. Ο Ζήσης Τσιρόπουλος αναφέρει: «Υπάρχει μεγάλο θέμα με την αποδοτικότητα του ψεκασμού, καθώς σε μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (ταχύτητα ανέμου, υψηλή θερμοκρασία κ.λπ.) επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά του, με συνέπεια να χρειάζεται επανάληψη στους ψεκασμούς. Το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο είναι κατασκευασμένο για οπωρώνες και αμπέλια, υπολογίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την ιδανική ημέρα και ώρα για τον ψεκασμό, για το διάστημα των επόμενων τριών ημερών».
 
Το EFFiSPRAY είναι ένα λογισμικό του οποίου η ακρίβεια αυξάνεται, αν γίνει προσθήκη μετεωρολογικού σταθμού στο χωράφι. Επίσης, αν γίνει προσθήκη ενός συστήματος στο ψεκαστικό, που κατασκευάζει η εταιρεία, τότε αυξάνονται οι δυνατότητές του.
 
Το σύστημα αυτό τροποποιεί αυτόματα τις λειτουργίες ανάλογα με τα καιρικά δεδομένα. «Το μηχάνημα αλλάζει λίγο τις ρυθμίσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει ο παραγωγός τον ψεκασμό, ώστε να εφαρμόσει την επιθυμητή ποσότητα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταβλητή δόση ψεκασμού, ανάλογα με την ηλικία των δέντρων και τις ανάγκες τους.
 
Τοποθέτηση στην αγορά
 
Τους προσεχείς μήνες και έως το τέλος του 2017, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα δύο αυτά εργαλεία, αφού, όπως αναφέρει ο Ζ. Τσιρόπουλος, «θέλουμε να βγούμε στην αγορά πριν από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο». Τα συγκεκριμένα εργαλεία μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε τύπο μηχανήματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και μοντέλου.
 
«Η εταιρεία δημιουργήθηκε για να προωθήσει τα προϊόντα έρευνας που θεωρούμε ότι θα έχουν εμπορική επιτυχία, ώστε να μειώσουμε τις χρησιμοποιούμενες εισροές», αναφέρει ο κ. Τσιρόπουλος, ο οποίος τονίζει πως η ομάδα της εταιρείας έχει άμεση επαφή και σχέση με τους αγρότες και τις ανάγκες τους. Σκοπός είναι να κατασκευάζονται πρωτότυπα και καινοτόμα εργαλεία, που θα μειώσουν το κόστος αλλά θα συμβάλουν και στην αύξηση της παραγωγής.
 
 
Πηγή: ypaithros.gr