Έλληνες επιχειρηματίες: Πλάι στο δημιουργό, πρωτοπόροι στο τρόφιμο, στο «Γη & Ύδωρ»

12:41 π.μ. - Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019
12:01 π.μ. - Τρί, 29/41/2019
Image: Έλληνες επιχειρηματίες: Πλάι στο δημιουργό, πρωτοπόροι στο τρόφιμο, στο «Γη & Ύδωρ»

Η Εύα Επιτροπάκη του Jamjar.gr, της πλατφόρμας αγοράς, πώλησης και ανάδειξης χειροποίητων και μοναδικών έργων από δημιουργούς, βιοτέχνες και μικρές επιχειρήσεις και ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, που μας έφερε για πρώτη φορά το χρυσό βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό της SIAL PARIS 2018 για το αναψυκτικό του με κεφίρ και τζίντζερ, μιλούν στο «Γη & Ύδωρ»

Όταν οι άνθρωποι οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο, ολόκληρη η γη δεν τους χωρά! Οταν μάλιστα πρόκειται για Έλληνες επιχειρηματίες που προσδιορίζουν το όραμα τους σε ”ένα κόσμο λίγο πιο χαρούμενο με ανθρώπους γεμάτους, αληθινούς και βαθιά ευτυχισμένους” και σε “τρόφιμα που συμβάλλουν στην προαγωγή της καλής υγείας του σώματος μας” τότε οφειλεις στον εαυτο σου, να σταθείς και να ακούσεις.
 
Η Εύα Επιτροπάκη, και η Βέρα Παπαγγελοπούλου είναι δυο πανέξυπνες γυναίκες, που αποφάσισαν να δώσουν φώνή και δύναμη στον Έλληνα δημιουργό που ονειρευεται και παράγει ομορφιά απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. 
 
Όπως είπε η Εύα, μιλώντας το Σάββατο με την Έρρικα στο “Γη & Ύδωρ”, εκείνη και η Βέρα μαζί με την ομάδα τους, εφτιαξαν το jamjar.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι επισκέπτες της μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ως δημιουργοί, καλαίσθητα, μοναδικά κομμάτια. 

22729020-1501072809989187-5061146580705646870-n
 
To jamjar ξεκίνησε με έμφαση στο χειροποίητο προϊόν, αυτό που έχει φτιαχτεί με ενδιαφέρον και μεράκι, γι’αυτό και ξεχωρίζει από τη μαζική παραγωγή. Το προϊόν που απευθύνεται σε ανθρώπους που με τη σειρά τους επιθυμούν να ξεχωρίσουν από την ομοιομορφία του πλήθους. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, έχει φτάσει να φιλοξενει εκατοντάδες καλλιτέχνες, χειροτέχνες, μικρούς παραγωγούς, βιοτέχνες, μικρές επιχειρήσεις και νέους σχεδιαστές, με κριτήριο επιλογής των αιτήσεων, την καινοτομία, την παρουσίαση, την μοναδικότητα και την απήχηση που κρίνουν ότι θα έχουν τα έργα στο κοινό.

full-20170516110509-191f9100
 
Η πλατφόρμα λειτουργεί ως marketplace συνάντησης προσφοράς και ζήτησης και επιτρέπει στον δημιουργό που πουλά μέσω αυτής,  τη δυνατότητα να έχει τη δική του σελίδα στην οποία μπορεί να αναρτά φωτογραφίες και λεπτομέρειες της δουλειάς του και να διαχειρίζεται την προβολή των έργων του και τις παραγγελίες του. Το jamjar αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, όπως ενδεικτικά την προσέλκυση των πελατών, τις ενέργειες ψηφιακού μάρκετινγκ, την διαδικασία της συναλλαγής, τα μεταφορικά κόστη και την εξυπηρέτηση των πελατών. 

full-20161121220739-7c98fc1c
 
Το κόστος εγγραφής, καταβάλλεται μια μόνο φορά στην αρχή (στα 100 ευρώ το βασικό πακέτο) και είναι πολύ μικρότερο από όσο θα χρειαζόταν για να φτιάξει ο δημιουργός το δικό του e - shop. Άλλωστε, όπως λέει η Εύα, συχνά τους προτιμούν μικροί επιχειρηματίες που δυσκολευονται να επενδύσουν στην δημιουργία και διατήρηση ενός e - shop που θα χαθεί μέσα στον ανταγωνισμό και επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη μιας μεγάλης και αναγνωρισιμης πλατφόρμας με έτοιμο πελατολόγιο όπως είναι το jamjar.gr, για να προβάλλουν και να πουλήσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Τα νούμερα στο online λιανεμπόριο δικαιώνουν την επένδυση, καθώς ο κλάδος στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη με  4 εκ. online αγοραστές και με 4.5 δις αξία αγορών για το 2017, πέραν της ευκολίας και της ταχύτητας που προσφέρει στα μέρη. 

full-20161121200235-bd88c2e0
 
Το jamjar αγοράζει τα έργα των δημιουργών και τα πωλεί στο κοινό, εκδίδοντας τα ανάλογα παραστατικά προς όλους τους συναλλασόμενους. Η διαδικασία είναι  διαφανής και απολύτως νόμιμη και για τους ιδιώτες δημιουργούς, που δεν έχουν  επιχείρηση. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχετική νομοθεσία και προϋποθέσεις δείτε στην ιστοσελίδα του jamjar.gr
 
Όπως λέει η Έυα, στόχος τους ήταν να πάρουν την έγνοια της οικονομικής συναλλαγής και της ψηφιακής προβολής και επικοινωνίας από τους παραγωγούς βοηθώντας τους να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν, γλιτώνοντας χρηματα, χρόνο και κόπο. Πολλοί ιδιωτες αναλογίζεται, δοκιμάσαν τις δυνάμεις τους μέσα από την πλατφόρμα και αποφάσισαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, ξεκινώντας την δική τους επιχείρηση.

full-20181227132100-5a07a580
 
Στην πορεία της υλοποιησης, οι ιδιοκτήτριες μίλησαν με πολύ κόσμο σταχυολογώντας συμβουλές, γνώσεις και καθοδήγηση που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να δομήσουν την επιχείρηση τους. Ξεκίνησαν χωρίς μεγάλο κεφάλαιο και άλλη στήριξη, πλην του ίδιου του κοινού, που ανταποκρίθηκε στην δουλειά τους από την αρχή. Σήμερα, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία πλάι στον ενθουσιασμό τους, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεργατων τους αλλά και των επενδυτών και είναι μέλος του ομίλου επιχειρήσεων SKROUTZ Α.Ε.
 
Στο jamjar μπορεί να βρει κανείς πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως ενδεικτικά, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, είδη διακόσμησης, παιδικά, είδη γάμου και βάπτισης και έργα τέχνης. Ορεξη να έχει κανείς να περιπλανιέται στις κατηγορίες και να εκπλήσσεται από όσα θα ανακαλύψει! Εχουν ένα πολύ όμορφο blog το younique stories by jamjar όπου με τα κείμενα και τις συνεντευξεις του, γίνεται μια γέφυρα επαφής μας με την ομορφιά της τέχνης και τη φιλοσοφία γύρω από την ευγενική χειρονομία ενός δώρου. Πράγματα που η καθημερινή τριβή μας κάνει να ξεχνάμε, αλλά που περικλείουν μέρος της ουσίας του να είσαι ζωντανός.

15292823-10154590397356276-1253641876-o
 
Το jamjar σημάινει βάζο με μαρμελάδα, δηλαδή κάτι λαχταριστό. Όταν η Έυα ερωτήθηκε τι είναι για κεινη λαχτάρα, είπε ότι είναι η θέληση της ομάδας της να προσελκύσει ανθρώπους που δημιουργούν, ειδικά μικρο - παραγωγούς, καλλιτέχνες, βιοτεχνες και συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα,  ώστε μέσα από το jamjar να δείξουν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στη χώρα μας και ο πελάτης να φύγει “με την πιο γλυκιά γεύση”.  Θέλουν  να δημιουργήσουν μια κοινότητα μέσα από την οποία οι δημιουργοί θα γνωριστούν, θα συνεργαστούν και θα καλύψουν κάθε τους ανάγκη, σε ένα κλίμα θετικότητας και δυναμισμού. Την ξεγνοιασιά στη ζωή μας μπορούμε να την έχουμε ξανά όπως λέει, όταν προχωράμε μπροστά, παρά τις εξωτερικές επιρροές, όταν αναζητούμε διέξοδα και όταν δηλώνουμε παρόντες. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Επιτροπάκη:



 
Στη συνέχεια του Γη & Ύδωρ, ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, μας περιέγραψε την εμπειρία του στην έκθεση τροφίμων SIAL PARIS 2018 όπου συμμετείχε με το αναψυκτικό του “Κεφίρ με Τζίντζερ” με την διεθνή ονομασία “NAMASTE WATER KEFIR” και εκτόπισε 2.800 προϊόντα από όλο τον κόσμο στην αρχική φάση και 800, στην τελική φάση του διαγωνισμού καινοτομίας της έκθεσης, κερδίζοντας την πρωτιά, πρώτη φορά για τη χώρα μας.

10251982-1533157873607918-3092430339091265551-n
 
Η επιχείρηση “ΥΓΙΕΙΑ ΚΕΦΙΡ” που ειδικεύεται στην παραγωγή κεφίρ, προμηθεύεται σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες εγχώρια, ενώ ξεκίνησαν την παραγωγή το 2007 χωρίς έρευνα αρχικά αλλά με τους προσωπικούς πειραματισμούς και την εκτιμηση του παραγωγού για την μοναδικότητα του προϊόντος. Ο έλεγχος οι μετρήσεις και οι αναλύσεις για την πιστοποίηση ασφαλείας, έδωσαν την τελική διαμόρφωση ενός προβιοτικού αναψυκτικού από ζωντανό μύκητα κεφίρ και φυτικά συστατικά, που αφρίζει φυσικά λόγω της ζύμωσης. Περιέχει ελάχιστη ζάχαρη (όση ένας καφές) και κανένα από τα επιβλαβή συστατικά άλλων προϊόντων, όπως συντηρητικά και χημικά πρόσθετα. 
 
Τα προβιοτικά που περιέχει το αναψυκτικό που δινει νέο ορισμό στην κατηγορία, είναι ζωντανοί οργανισμοί που παράγονται από φυσική ζύμωση με την προσθήκη αληθινών σπόρων κεφίρ, και είναι ευεργετικά για την υγεία καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό και συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με την εταιρία. Όπως είπε μάλιστα, ο ίδιος ο Ιορδάνης καταναλώνει τα ...ληγμένα, αφού η παρατεταμένη ζύμωση θεωρεί πως επιφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

31960730-1677640685654195-6885617287487815680-n
 
Η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης εκτός από τη βραβευμένη γεύση τζίντζερ και λεμόνι, το κεφίρ “μοχίτο” με άρωμα δυόσμου. Τα αναψυκτικά για όσους απορούν, δεν έχουν καθόλου γεύση ή υφή γαλακτοκομικού προϊόντος, αναδύουν μόνο τα φυσικά αρώματα των βοτάνων/μπαχαρικών, ενώ είναι κατάλληλα και για παιδιά. Τη σειρά των προϊόντων συμπληρώνουν και άλλες γεύσεις όπως τα γαλακτοκομικά, κεφίρ με γευση ροδάκινο και στέβια, λεμόνι και στέβια, κατσικίσιο και παραδοσιακό αλλά και κεφίρ σε κεσεδάκι. 
 
Η διάκριση στην SIAL PARIS 2018 ήταν σαν ένα παράσημο που βοήθησε την επιχείρηση να αποκτήσει επαφές με περισσότερες αγορές της Ευρώπης (εξάγει ήδη στην Αγγλία) με τις οποίες αναμένεται να αναπτύξει συνεργασία στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά την ιδιαιτερότητα του προϊόντος και την αποδοχή του από το κοινό, ο Ιορδάνης συμπεραίνει ότι οποιοδήποτε ποιοτικό προϊόν έχει θέση στην αγορά και έχει το κοινό που θα το προτιμήσει. Βασικό στοιχείο κρίνει την ορθή τιμολόγηση, με ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής όπως και την απόκτηση διατροφικής συνείδησης από τον καταναλωτή. 

OR-GB-fitbest-square-sial-en
 
Εξεπλάγην ευχάριστα και ο ίδιος όπως λέει για την διάκριση ενός Ελληνικού προϊόντος ανάμεσα σε τόσες ισχυρές χώρες του εξωτερικού. Θεωρεί μάλιστα ότι παρόμοιες διακρίσεις μπορούν να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και σε άλλους παραγωγούς ως προς το τί αποτελεί αληθινή καινοτομία σύμφωνα και με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Πιστέυει ότι η παραγωγή καινοτομίας γίνεται συχνότερα μεσα σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς οι μεγαλύτερες δεν τολμούν να επενδύσουν κεφάλαια και ρισκο σε κάτι που δεν μπορεί εύκολα να μετρηθει η αποδοση του. 

sial-innovation-grand-prix-2018
 
Όσον αφορά το αν αξίζει οι παραγωγοί να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκθέσεις, ο Ιορδάνης είπε ότι αξίζει, αρκεί να είναι σίγουροι για το προϊόν τους γιατί πέρα της πολύ σημαντικής ιδέας, θα πρέπει σε αυτό να επενδυθεί γνώση, μέθοδος, κόπος και φυσικα λιγη τρέλα!
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδόπουλου:



 
Εμεις επιτρέπουμε όσους ακούτε και διαβαζετε το παρόν και είστε δημιουργοί ή βιοτέχνες να αδράξετε την ευκαιρία, και να αναδείξετε τα όμορφα έργα σας. Αν είστε παραγωγοί, να πάρετε ιδέες για την μεταποιηση των προϊόντων σας και να πολλαπλασιάσετε με τη σειρά σας, τη δράση των πρωτοπόρων Ελλήνων Επιχειρηματιών, με τα αγαστά οράματα. 
 
Σας περιμένουμε το επόμενο Σάββατο ξανά στο Γη & Ύδωρ στον αγαπημένο Ηχώ fm 99,8 στις 10 το πρωί, για ακόμα περισσότερες ιστορίες εξέλιξης, πρωτοβουλίες αγροτικής - και όχι μόνο - καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και ανθρώπους που πάνε στη σκέψη και τον τόπο μας, μπροστά. 
 
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική εκπομπή