Ελληνοτουρκικά: Παράταση στα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο – Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

12:02 μ.μ. - Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024
12:07 μ.μ. - Πέμ, 11/02/2024
Image: Ελληνοτουρκικά: Παράταση στα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο – Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίζεται η διάρκειας 55 λεπτών χθεσινή (10/07) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

«Εποικοδομητική» χαρακτηρίζεται η διάρκειας 55 λεπτών χθεσινή (10/07) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Το τετ α τετ των δύο ηγετών που ο «καθαρός» του χρόνος ήταν περίπου 30 λεπτά καθώς υπήρχαν και οι μεταφράσεις, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ενώ οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ενώ μίλησαν και για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνάντηση πως ο Τούρκος πρόεδρος ήταν πιο «ζεστός και άνετος» από κάθε άλλη φορά, αποτυπώνοντας και το κλίμα της συνάντησης. Κυβερνητικές πηγές ήδη πριν από τη συνάντηση, περιέγραφαν το τετ α τετ ως μία ακόμα ευκαιρία επιβεβαίωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση «μπορούμε και πρέπει να συζητάμε». Σε ανύποπτο, άλλωστε, χρόνο ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θέλει οι συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο «να μην αποτελούν είδηση», καθώς ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να είναι πάντα ενεργός.

Οι κρίκοι και ο Σεπτέμβριος

Η χθεσινή συνάντηση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσημα την Άγκυρα. Τότε είχε πει πως η κοινή του παρουσία με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα είναι μία καλή ευκαιρία για μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενόψει μάλιστα και της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία είναι η κρισιμότερη όλων καθώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου και πού αυτός μπορεί να οδηγηθεί τελικά. Στην ελληνική πλευρά, πάντως, δεν τρέφουν αυταπάτες πως η Τουρκία έχει αλλάξει στάση σε μείζονα ζητήματα, καθώς οι δια-φορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι υπαρκτές και διαχρονικές.

Μόλις την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το Σάββατο 20 Ιουλίου, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στην Κύπρο για την ίδια επέτειο, με τελείως όμως διαφορετική… οπτική. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις της κυπριακής πλευράς για την εισβολή του Αττίλα, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι στα Κατεχόμενα.

Η επίσκεψή του μάλιστα λέγεται πως δεν θα είναι απλά τυπική, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει και κάποιες ανακοινώσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Φεύγοντας άλλωστε ο κ. Ερντογάν για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε και στη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που τη χαρακτήρισε «πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών», τονίζοντας πως «προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη “Βόρεια Κύπρο” στο σημείο της πλήρους ένταξης». Tόνισε μάλιστα πως ένας στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τις σχέσεις του «προέδρου της Βόρειας Κύπρου» κ. Ersin με τους επικεφαλής αυτών των τουρκογενών κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο.

enikos.gr