Έλλειψη φαρμάκων - Ο Αύγουστος θα είναι από τους δυσκολότερους μήνες των τελευταίων ετών
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Λασιθίου Κ. Καλδής
Για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της έλλειψης φαρμάκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται αλλά και για τους φαρμακοποιούς που από την πλευρά τους, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς. Η έλλειψη αφορά κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά , σε φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον κλπ.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κ. Καλδής που μίλησε στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια και θα εξακολουθεί να υφίσταται εάν δεν γίνουν απαραίτητες αλλαγές. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές παράμετροι στις οποίες οφείλεται αυτό. Τα φάρμακα εισάγονται από ευρωπαϊκές μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες. Στην χώρα μας λοιπόν λαμβάνονται από τις αντίστοιχες θυγατρικές. Από εκεί, μεταφέρονται στις φαρμακαποθήκες και από εκεί στα φαρμακεία για να καταλήξουν στον ασθενή. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Θα πρέπει επίσης ο κόσμος να γνωρίζει ότι ελλείψεις υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε βόρειες χώρες , όπου υπάρχουν πολύ αυξημένες λιανικές τιμές φαρμάκων είναι «ευχάριστο» να γίνονται εισαγωγές φαρμάκων από χώρες του νότου που είναι σε φτηνή τιμή, ώστε, στον βορρά, να καλύψουν τις ελλείψεις τους. Γίνονται λοιπόν εξαγωγές από τον νότο προς βορρά. Ενώ δηλαδή έρχονται φάρμακα στην Ελλάδα, ξανά εξάγονται γιατί η διαφορά τιμής είναι τεράστια. Υπάρχει βέβαια η απαγόρευση των εξαγωγών, επιβάλλονται κατά καιρούς μέτρα για να αποτραπεί αυτό, όμως έχουν ισχύ για κάποιους μήνες. Οι εταιρίες αυτό το διάστημα στοκάρουν και όταν περάσει το χρονικό διάστημα επανεξάγουν, εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Καλδής.
Τόνισε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ο φαρμακοποιός προσπαθεί να επιβιώσει και καταλήγει να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα με τους ασθενείς να θέλουν να αγοράσουν το φάρμακό τους, ο φαρμακοποιός να απαντά ότι υπάρχει έλλειψη, ο ασθενής να μην μπορεί να το κατανοήσει αυτό και διερωτάται γιατί ο γιατρός έγραψε φάρμακο που δεν υπάρχει. Από την άλλη ο γιατρός δίνει μια συνταγή με την φαρμακευτική ουσία που θεωρεί ως ενδεδειγμένη για την εκάστοτε πάθηση και εδώ ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φαρμακοποιών για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, το πρόβλημα λύνεται προσωρινά όμως εξακολουθεί να υφίσταται.
Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, αλλά τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες και ο Αύγουστος, θα είναι από τους δυσκολότερους μήνες των τελευταίων ετών.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη