Ελιές: 70% η ζημιά λόγω επιδρομής δάκου - Νέος «εχθρός» το γλυοσπόριο

9:54 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
09:06 π.μ. - Τρί, 11/54/2019
Image: Ελιές: 70% η ζημιά λόγω επιδρομής δάκου - Νέος «εχθρός» το γλυοσπόριο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή - “Χτύπημα” στις ελιές και από το γλυοσπόριο

Επιδρομή στις ελαιοκαλλιέργειες των Χανίων, και κυρίως στις βόρειες και ορεινές περιοχές έκανε φέτος ο δάκος, με τους παραγωγούς να μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες.
 
Σε κάποιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές το ποσοστό της καταστροφής φτάνει στο 70%, ενώ με την έναρξη της ελαιοσυλλογής και της παραγωγής ελαιολάδου έγιναν εμφανείς οι επιπτώσεις και στην ποιότητα του προϊόντος.
 
Αντιπροσωπία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων παρουσίασε χθες στον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή την κατάσταση που διαμορφώνεται στον νομό, με τα μηνύματα λόγω και των καιρικών συνθηκών να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μανούσο Σταυριανουδάκη, «η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.
 
 
Στις περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες ο καρπός έπεσε εξαιτίας της δακοπροσβολής και σε άλλες το παραγόμενο ελαιόλαδο βγαίνει μέχρι και 2,5 βαθμούς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτι γραμμές».
 
Όπως είπε ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πατεράκης, «το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πολλά χρόνια να βιώσουν τέτοια κατάσταση. Τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι αγρότες για να προβούν σε ψεκασμούς, αλλά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τέτοια που δεν έχουμε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση των πραγμάτων».
 
Εκπρόσωποι των αγροτών στα Χανιά εκτιμούν ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά. Έτσι πολλοί παραγωγοί προχώρησαν μόνοι τους σε καλύψεις.
 
Από την πλευρά της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τονίζεται ότι οι ψεκασμοί ήταν αρκετοί και πως οι συνθήκες ήταν εκείνες που ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου.
 
Η κ. Ελένη Μαλανδράκη, γεωπόνος στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε χθες στους εκπροσώπους των αγροτών ότι σε πολλές περιπτώσεις, παρόλο που γίνονταν ψεκασμοί, οι πληθυσμοί του καταστροφικού εντόμου δεν καταπολεμούνταν. Πρόσθεσε πως οι καθυστερήσεις ήταν μικρές και δεν ήταν ικανές να επηρεάσουν τον καρπό. Επιπλέον, τόνισε τον παράγοντα των καιρικών συνθηκών, σημειώνοντας πως «είχαμε ένα ήπιο Αύγουστο κι ένα φθινόπωρο που συνεχίζει ζεστό και μοιάζει περισσότερο με καλοκαίρι».
 
Το πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο επιδεινώθηκε λόγω της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας και των υψηλών ποσοστών υγρασίας. Ένα μήνα πριν, οι μετρήσεις έδειχναν πολύ χαμηλά ποσοστά δακοπροσβολής.
 
“Χτύπημα” στις ελιές και από το γλυοσπόριο
 
Στα Χανιά, ωστόσο, η ελαιοκαλλιέργεια επλήγη και από μια νέα ασθένεια η οποία προκαλεί αντίστοιχη καταστροφή με αυτή που προκαλεί ο δάκος. Πρόκειται για το γλυοσπόριο, το οποίο για να καταπολεμηθεί απαιτεί παρέμβαση από την περίοδο της ανθοφορίας της ελιάς. Πολλοί παραγωγοί το συγχέουν με τον δάκο, παρόλο που είναι διαφορετικό.
 
Οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αγροτών για την κατεστραμμένη παραγωγή ελιάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει τρόπους στήριξης των ελαιοπαραγωγών που έχουν πληγεί, ωστόσο τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης των προγραμμάτων δακοκτονίας με επιστημονικό τρόπο και χωρίς υποβάθμιση του προϊόντος με φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά.
 
 
 
neakriti.gr