ΕΛΓΑ: Μετατίθεται για δύο μήνες η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης εισφορών

4:45 μ.μ. - Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
04:03 μ.μ. - Τετ, 18/45/2020
Image: ΕΛΓΑ: Μετατίθεται για δύο μήνες η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης εισφορών

Λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού

Μετατίθεται (από τις 31 Μαρτίου) για τις 31 Μαϊου, η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2019, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

«Στις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, λόγω της γνωστής πανδημίας και με ευαισθησία απέναντι στα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες, αποφασίσαμε την επέκταση του χρόνου καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από την 31η Μαρτίου στην 31η Μαΐου 2020, για όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι εξακολουθούν να την οφείλουν» δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Παράλληλα, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως θα γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, με στόχο «την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την έγκαιρη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση των αγροτών οι οποίοι συναλλάσσονται με τον Οργανισμό μας». Προσέθεσε επίσης πως «είμαστε μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Αναφορικά με τις αναγγελίες ζημιάς, όπως γνωστοποίησε ο οργανισμός, δεδομένου ότι οι δήμοι είναι κλειστοί για το κοινό αλλά πολλοί υπάλληλοι εργάζονται στα γραφεία τους, οι παραγωγοί δύνανται τηλεφωνικά να ενημερώνουν τους ανταποκριτές του δήμου για αναγγελίες ζημιάς που καλύπτονται ασφαλιστικά. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αναγγελία ζημιάς. Όλες οι πρόσφατες αναγγελίες ζημιάς θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Σχετικά με τις δηλώσεις ζημιάς, στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ έχει αναρτηθεί η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς όπου μπορούν οι παραγωγοί να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα περιγραφόμενα πεδία. Τις συμπληρωμένες αυτές δηλώσεις, που μπορούν να παραλαμβάνουν κενές και από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αφού τις συμπληρώσουν θα τις εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία προκειμένου να πρωτοκολληθούν. Για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις δεν θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτίμηση των ζημιών, η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ θα είναι άμεση εφόσον μια πολύ σοβαρή ζημιά χρήζει άμεσης εκτίμησης.

Επίσης, αναφορικά με την κοινοποίηση των πινάκων ζημιάς που συντάσσονται από τους εκτιμητές, δεν θα κοινοποιούνται στα Δημοτικά Διαμερίσματα αλλά οι παραγωγοί θα έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς taxis, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι αποζημιώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά σε μηνιαία βάση και, όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ, «ήδη προετοιμάζεται καταβολή για τις αρχές του Απριλίου».

Τέλος, σχετικά με την επικοινωνία του οργανισμού με το κοινό, υπογραμμίζεται πως «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και για αποφυγή της διάδοσης της νόσου, η επικοινωνία των παραγωγών με τα αρμόδια Υποκαταστήματα ΕΛΓΑ θα γίνεται στο εξής τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μόνο σε περιπτώσεις ζητημάτων που κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας θα ορίζεται συνάντηση με τον αρμόδιο υπάλληλο του ΕΛΓΑ».

dikaiologitika.gr