Ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα παράγει για 3η χρονιά και θα τυποποιήσει ο Επτάστικτος

8:23 π.μ. - Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
08:12 π.μ. - Τρί, 11/23/2018
Image: Ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα παράγει για 3η χρονιά και θα τυποποιήσει ο Επτάστικτος

Ξεκίνησε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Επτάστικος την ελαιοσυλλογή στα υπεραιωνόβια δέντρα των μελών του

 
 Πρόκειται για  αρχαία ελαιόδεντρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης του Κοινωνικού Συνεταιρισμού "Επτάστικτος" και των οποίων το ελαιόλαδο τυποποιείται σε συλλεκτικές συσκευασίες προκειμένου με τα χρήματα που προκύπτουν από τη διάθεση τους να στηριχθεί το  πρόγραμμα  των πολιτιστικών διαδρομών στους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και η  καταγραφή όλο και περισσοτέρων ελαιοδέντρων αυτής της κατηγορίας.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Επτάστικτος, από τις καταγεγραμμένες στο πρόγραμμα υπεραιωνόβιες ελιές, το 2016 παράχθηκαν 55 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου και τυποποιήθηκαν 110 συλλεκτικές συσκευασίες. 
 
Το 2017 παράχθηκαν 350 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ήδη τυποποιήθηκαν 100 συλλεκτικές συσκευασίες, εκ των οποίων τις 50 αγόρασε ο Δήμος για να τις κάνει δώρο σε υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής άλλες 100 συλλεκτικές συσκευασίες. Το  υπόλοιπο λάδι που απομένει μελετάται ώστε να τυποποιηθεί σε συλλεκτική συσκευασία των 100ml.

 
Φέτος η συλλογή των ελιών θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις, λόγω του ότι σε ορισμένες περιοχές οι ελιές είναι έτοιμες προς συλλογή ενώ σε άλλες όχι .
 
Έτσι το διήμερο 10 και Νοεμβρίου που διανύουμε  συλλέγονται ελιές από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα των περιοχών Πάνω – Κάτω Χωριού, Βασιλικής – Παχιάς Άμμου και Μύρτου. Η ελαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το πρωί  με την μέθοδο της ψυχρής άλεσης στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού Ιεράπετρας.
 
Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου θα συλλεχθούν οι ελιές των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων από τις περιοχές Σελάκανο, Ορεινό, Άγιος Στέφανος, Σχινοκάψαλα και η ελαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο ελαιουργείο,την Δευτέρα 26 του μηνός.
 
 Το διήμερο αυτό θα είναι παρόντες στην ελαιοκομιδή μέλη του Καραβανιού Αλληλεγγύης για την Ελλάδα από την Γαλλία, οι οποίοι θα βοηθήσουν και θα συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
 
 
e-storieskritis.gr