Ελαιόλαδο: Θα μείνουν ψηλά οι τιμές λέει η Ε.Ε. - Aυξάνουν οι παραγωγές τρίτων χωρών
Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν
Αν και η συγκομιδή για το 2021/2022 αναμένεται να φτάσει τα 2,3 εκατ. τόνους (αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) και τα αποθέματα στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι είναι αυξημένα κατά 5%, οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε καλά επίπεδα σε Ισπανία και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου κυμαίνονται από 3,20 - 3,30 ευρώ το κιλό (12% αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας). Αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι τιμές στην Ιταλία (14%).
Επίσης αύξηση παρουσιάζει η αξία των ελαιολάδων που πάνε για εξαγωγή (4 ευρώ το κιλό έφτασε η μέση τιμή στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο).
Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει είναι η αύξηση της παραγωγής στην Τυνησία κατά 70% (+100.000 τόνους), αλλά και του Μαρόκου κατά 25% (+40.000 τόνους. Σταθερή πάντως παραμένει η παραγωγή της Τουρκίας.
Οι εξαγωγές ευρωπαϊκού ελαιολάδου προς τις Η.Π.Α. μπορεί να ήταν μεωμένες κατά 8% την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021 ωστόσο η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί το 2022 επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα της αμερικάνικης αγοράς. Μικρή μείωση κατά 3% αναμένεται να παρουσιάσουν οι εξαγωγές προς ασιατικές αγορές λόγω της υψηλής τιμής και προβλέπεται να φτάσουν στους 780.000 τόνους.
Από την άλλη η οικονομική κρίση των καταναλωτών της Ε.Ε. αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον τους προς το τυνησιακό και μαροκινό ελαιόλαδο λόγω των χαμηλότερων τιμών εξαιτίας του μειωμένου κόστους παραγωγής.
Το θετικό είναι, ότι λόγω υψηλότερης τιμής των άλλων ελαίων (ηλιέλαιο κ.α.) αναμένεται να αυξηθεί η κατανώλση ελαιολάδου στην Ευρώπη κατά 7%.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η χρήση του στην μαγειρική στο σπίτι, στην εστίαση και στην παραγωγή κονσερβοποιημένων τροφίμων. Αυτό θα κρατήσει και σε καλά επίπεδα την τιμή του.
Πηγή: agrotypos.gr