Εκτός ρύθμισης χρεών σε 36-72 δόσεις το 80% - Ετοιμάζονται “ειδοποιητήρια” για οφειλές στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ

12:36 μ.μ. - Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Πέμ, 08/36/2023
Image: Εκτός ρύθμισης χρεών σε 36-72 δόσεις το 80% - Ετοιμάζονται “ειδοποιητήρια” για οφειλές στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ

Απορρίπτονται οι αιτήσεις τους λόγω αρρύθμιστων οφειλών πριν τον Νοέμβριο 2021 - Ειδοποιητήρια σε όσους έχουν χρέη στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ θα αποστείλει τις επόμενες μέρες η φορολογική διοίκηση, αλλά και το ΚΕΑΟ, καλώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Στον “κόφτη” του «να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προ του Νοεμβρίου 2021» πέφτουν οκτώ στους δέκα που έχουν υποβάλει αίτηση για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, με συνέπεια να απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ...

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής αίτηση για ρύθμιση χρεών σε 36 ή 72 δόσεις έχουν υποβάλει περίπου 7.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το συνολικό χρέος που έχουν ρυθμίσει να ξεπερνάει τα 162 εκατομμύρια ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποσταλεί δεκάδες μηνύματα από φορείς που ζητούν την αλλαγή των όρων!

Στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36-72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

«Αν δεν αλλάξουν τους όρους»...

«Ό,τι και να κάνουν, όσο και αν εκβιάσουν τους επαγγελματίες, όταν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει, δε θα πληρώσει», είπε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, αναφερόμενος στα σενάρια περί πλειστηριασμών και δημοσιοποίησης των ονομάτων των οφειλετών.

«Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι θα πρέπει να δοθεί μία ρύθμιση γενναία προς τα ασφαλιστικά και φορολογικά ταμεία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες να ρυθμίσουν τα χρέη τους που είχαν όχι μόνο τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Μια ρύθμιση των 120 δόσεων με “κούρεμα” προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και “κούρεμα” της βασικής οφειλής. Διαφορετικά δεν υπάρχει λύση»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες μέρες «ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών, θα μπλοκάρουν λογαριασμοί, ονόματα οφειλετών θα δημοσιοποιούνται, είναι εκβιασμοί που δε νομίζω ότι κάποιος που δεν μπορεί να πληρώσει, θα πάει να πληρώσει κάτι από αυτές τις συνθήκες»...

Τα “ραβασάκια” ετοιμάζονται

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ειδοποιητήρια σε όσους έχουν χρέη στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ θα αποστείλει τις επόμενες μέρες η φορολογική διοίκηση, αλλά και το ΚΕΑΟ, καλώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν θα ζητά από τους οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (24 ή 48 δόσεις) διαφορετικά το όνομά τους ή η επωνυμία της επιχείρησής τους θα συμπεριληφθεί στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών έγινε το 2017, ενώ η διαδικασία “πάγωσε” το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Αν και το 2022 ήταν όλα έτοιμα για τη δημοσιοποίηση της λίστας, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών ανεστάλη η δημοσιοποίησή της.

Το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κληθεί να λάβει την απόφαση για την ανάρτηση των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στις εν λόγω καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους οφειλέτες της εφορίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, από τα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία, οφειλές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ έχουν 20.943 οφειλέτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν το 85,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2023, δηλαδή οφείλουν συνολικά 96,869 δισ. ευρώ. Ποσά οφειλών μικρότερα των 3.000 ευρώ χρωστά η πλειονότητα των οφειλετών, δηλαδή το 81,2% του συνόλου των οφειλετών.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Στο μεταξύ, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Επίσης, στην περίπτωση που κατά την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία μεταγενέστερα οι οφειλέτες έχασαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε: Οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που εξέδωσε περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για όσους έχουν χρέη προς τους Δήμους. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές στις υπηρεσίες των Δήμων την 1η.11.2021 και επιπλέον εφόσον είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, να μην την έχουν απωλέσει έως την ημερομηνία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Παράλληλα θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι την 31η.12.2022 και κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

neakriti.gr