Εκτός αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ η Κρήτη;

10:51 π.μ. - Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018
10:09 π.μ. - Τρί, 11/51/2018
Image: Εκτός αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ η Κρήτη;

Δεν έπεισαν τους ελαιοπαραγωγούς οι απαντήσεις Αραχωβίτη

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο δρομολόγησης καταβολής αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με χθεσινά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Κεγκέρογλου.
 
Την ίδια ώρα, σοβαρά είναι τα παράπονα των αγροτών της Κρήτης από τον τρόπο λειτουργίας των ΠΣΕΑ, καθώς ουδέποτε έλαβαν γρήγορα και επαρκείς αποζημιώσεις για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους, όπως κατήγγειλε στο Ράδιο 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη χθες ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλλαγών, επιτέλους, στον κανονισμό των ΠΣΕΑ και κυρίως στον κανονισμό του ΕΛΓΑ!
 
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί που τρία χρόνια τώρα έχουν μειωμένη παραγωγή και εισόδημα.
 
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε καταρχάς ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές με παραγωγούς, όπως είναι ο νομός Ηρακλείου, που τρία χρόνια τώρα έχουν καθολικά μειωμένη παραγωγή, μειωμένο εισόδημα και καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητάς τους. Έτσι ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ώστε να στηριχτούν οι παραγωγοί.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια και πλήττουν την παραγωγή, καθώς επίσης και στις αστοχίες του προγράμματος δακοκτονίας, όπως αυτό υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και ολιγωρίες που συντείνουν στην επιδείνωση του προβλήματος της μειωμένης παραγωγής λαδιού, αλλά και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
 
Επιπλέον, δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι παραγωγοί με αγωνία περιμένουν τη στήριξη της Πολιτείας, και το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα, και μάλιστα πρότεινε και στον αρμόδιο υπουργό τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα αίτια των ζημιών και θα καταλήξει σε πόρισμα.
 
Ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης παραδέχτηκε ότι είχαμε δύσκολες χρονιές, αναφέρθηκε στις ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
 
Επιπλέον άφησε να εννοηθεί ότι η Κρήτη δε θα λάβει ούτε αποζημιώσεις από το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο, αν και η ζημιά έχει περάσει το κατώφλι του 30% που προβλέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ηρακλειώτη βουλευτή, που σημείωσε ότι τουλάχιστον ο υπουργός αποδέχτηκε την πρότασή του για σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα αίτια των ζημιών και θα καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα.
 
«Με τα ΠΣΕΑ έχουμε προβλήματα»
 
Στο μεταξύ, ο Μύρων Χιλετζάκης, με αφορμή την ανακοίνωση ότι αρχίζει η υποβολή αιτήσεων από τους παραγωγούς για τα ΠΣΕΑ σχετικά με τις ζημιές του 2017 και του 2018, τόνισε προς την Αγγέλα Δουλγεράκη χθες ότι «ο κανονισμός όσον αφορά τα ΠΣΕΑ έχει πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα. Αποζημιώνει έναν στους δέκα παραγωγούς. Και όταν έρθει η ώρα να τους αποζημιώσει, περνάνε 4-5 χρόνια... Ένα παράδειγμα μεγάλο και τρανταχτό είναι για την Κρήτη μας ο περονόσπορος του 2010, που πληρώθηκε το 2014 και έγινε εκκαθάριση το 2016. Είδατε πόσα χρόνια χρειάστηκαν οι αμπελουργοί τότε για να πάρουν τα χρήματά τους, που ήταν μια και τοπική αλλά και εθνική καταστροφή, γιατί ο περονόσπορος είχε πλήξει και την Πελοπόννησο αλλά και την Καβάλα. Το θέμα είχε φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες»... 
Επίσης, ο κ. Χιλετζάκης τόνισε ότι η τελευταία πληρωμή των ΠΣΕΑ έγινε στις 16 Αυγούστου του 2018 και αφορούσε ζημιές του 2014! 
«Μετά δηλαδή από 4,5 χρόνια οι παραγωγοί ξεκίνησαν να παίρνουν τα χρήματά τους. Υπάρχουν κάποιες εμπόδια, εξάλλου, που δε μας αφήνουν να αποζημιωθούμε. Όταν, για παράδειγμα, ένας παραγωγός πληγεί από φωτιά και έχει μια έκταση 10 στρεμμάτων και καεί το χωράφι του, αλλά έχει κι άλλη ομοειδή καλλιέργεια 60-70 στρεμμάτων, τότε δεν αποζημιώνεται. Πρέπει να έχει πληγεί το 30% της παραγωγής που δηλώνει»! 
Και παράλληλα, αν η έκταση της φωτιάς δεν υπερβαίνει έναν αριθμό στρεμμάτων, δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ποτέ... «Πρέπει», όπως είπε, «να φτιαχτεί ένας εμπεριστατωμένος φάκελος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις Βρυξέλλες. Έχει ζητηθεί τροποποίηση από πάρα πολλούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πάντα αυτό μένει στο συρτάρι του υπουργού»...
 
 
neakriti.gr