Εκτοπίζει τους μικρούς παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

9:00 π.μ. - Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021
09:02 π.μ. - Δευ, 08/00/2021
Image: Εκτοπίζει τους μικρούς παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Ε. Μπαγορδάκη, Γ. Γαϊτάνης, Α. Δασκαλάκης μιλούν στον Ηχώ 99,8

Αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση και έχει να κάνει με το μέλλον των λαϊκών αγορών, είναι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών που εκτιμούν ότι εάν το πολυνομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, θα οδηγήσει τους παραγωγούς εκτός λαϊκών. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Λασιθίου κα Μπαγορδάκη Εριέττα που μίλησε στον Ηχώ 99,8 , με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποίησης των λαϊκών καθώς οι θέσεις θα μπαίνουν σε πλειστηριασμό και θα μπορούν και πολυεθνικές , σούπερ μάρκετ, λαχαναγορές , να διεκδικήσουν θέση ή θέσεις σε μια λαϊκή. Η διαχείριση φεύγει από τα χέρια των Δήμων ή της Περιφέρειας με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο μικρός παραγωγός που πηγαίνει στη λαϊκή για να βγάλει το μεροκάματό του δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτόν τον ανταγωνισμό οπότε με έμμεσο τρόπο οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός. Όλο αυτό βέβαια θα έχει επιπτώσεις και στους καταναλωτές που πηγαίνουν στην λαϊκή αγοράζουν φρέσκα προϊόντα, έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς και τώρα τι; Το πολυνομοσχέδιο έρχεται εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολες οι επαφές με τους κυβερνώντες παρόλα αυτά ασκούνται πιέσεις και γίνονται επαφές σε πανελλήνιο επίπεδο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές ώστε οι παραγωγοί να μην μείνουν εκτός των λαϊκών αγορών, σημείωσε η κα Μπαγορδάκη.

-

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι δεν έχουν πλήρως ενημερωθεί για τις αλλαγές ωστόσο είναι σαφώς ένα θέμα που θα τους απασχολήσει σε επόμενη συνεδρίαση αλλά και μέσα από επαφές που θα επιδιώξουν.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Αττικής κ. Ανδρέας Δασκαλάκης που επεσήμανε και από την πλευρά του τους κινδύνους για τους παραγωγούς που πολύ πιθανόν θα χάσουν τις θέσεις τους από τις λαϊκές αγορές καθώς δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μείνουν εκτός. Έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ώστε να παρθούν αποφάσεις για το πως θα κινηθούν σε μια προσπάθεια να γίνουν οι αλλαγές εκείνες που απαιτούνται. Επιπλέον στο ίδιο πλαίσιο θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους σε επίπεδο Υπουργείου.