Έκθεση Οπτικής Ποίησης στην Ιεράπετρα από το ΚΕΘΕΑ

9:44 π.μ. - Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018
09:02 π.μ. - Πέμ, 08/44/2018
Image: Έκθεση Οπτικής Ποίησης στην Ιεράπετρα από το ΚΕΘΕΑ

Εγκαίνια Παρασκευή 3 Αυγούστου

Το προσωπικό και τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του συμβουλευτικού σταθμού Λασιθίου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνια της έκθεσης Οπτικής ποίησης ΄΄ Black out Poetry΄΄ την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 και ώρα 19.30 στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας. Συνδιοργάνωση Δήμος Ιεράπετρας.
 
Δυο λόγια για την έκθεση:
 
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική δουλειά των μελών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Ο όρος θα μπορούσε να αποδοθεί ελεύθερα ως «μαυρισμένα κείμενα», παραπέμποντας αυτόματα σε λογοκριμένα κείμενα από απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Την τεχνική αυτή της λογοκρισίας χρησιμοποίησε η ομάδα του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με τη βοήθεια της συγγραφέως Μαρίας Δασκαλάκη, κάνοντας, όμως, το ακριβώς αντίθετο: αξιοποιώντας την δημιουργικά με στόχο την ενίσχυση της έκφρασης των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας. Άρθρα εφημερίδων δόθηκαν στα μέλη. Αρχικά έπρεπε να εστιάσουν στις λέξεις που τους άρεσαν κι έπειτα να τις αξιοποιήσουν δημιουργώντας γύρω από αυτές μια ποιητική σύνθεση που συνοδευόταν κι από εικαστική δημιουργία, εντάσσοντάς το έτσι στο πλαίσιο της Οπτικής ποίησης. Τέλος, έσβηναν με μαύρο μαρκαδόρο όλα τα υπόλοιπα. Τα μέλη –έχοντας αποδομήσει ένα ήδη δημοσιευμένο κείμενο και μέσω της αφαιρετικής μεθόδου- κάνουν αέναο το εφήμερο των εφημερίδων, εξελίσσοντάς το. Αλλάζοντάς του τη μορφή, του δίνουν νέα ζωή. Κι όλα αυτά με φόντο το παρεξηγημένο μαύρο χρώμα που μέσω αυτού του εγχειρήματος τρόπον τινά αποκαθίσταται. Μέσα σε ένα “black out” καταφέρνουν να φωτίσουν το σκοτάδι χρησιμοποιώντας τις λέξεις ως χαραμάδες μέσα από τις οποίες εισχωρεί το φως. 
Τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας αγκάλιασαν το εγχείρημα γιατί τους εξέφραζε. Ταίριαζε με το μαύρο χρώμα στο προσωπικό τους κάδρο της ζωής, που προέκυψε από τη συναισθηματική «λογοκρισία» που είχαν υποστεί στα χρόνια πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επαφής τους με τις ουσίες. Αυτή τη φορά όμως κλήθηκαν να κάνουν το αντίθετο: να σβήσουν με μαύρο ότι τους ήταν άχρηστο και ενεργοποιώντας το συναίσθημα και όλες τις δημιουργικές τους δυνάμεις να διακρίνουν και να εκφράσουν πτυχές του εαυτού τους, πολλές φορές άγνωστες και στους ίδιους. Να αφήσουν δηλαδή το φως να περάσει. Οδηγήθηκαν εκεί που εξέπληξαν θετικά τον εαυτό τους. Μέσα σ’ αυτήν την έκπληξη βρίσκονται σπόροι αυτοεκτίμησης και αυτοαξίας. Μέσα εκεί βρίσκονται επίσης σπόροι αυτογνωσίας, δημιουργικότητας , χαράς και επικοινωνίας.

Η κ. Μαριλένα Χατζάκη από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Λασιθίου ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ μίλησε στον Ηχω 99,8 για την έκθεση, αναλύοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον σταθμό μεταφέροντάς μας και την είδηση ότι αύριο 03/08 θα γίνει και επισήμως η παραχώρηση κτηρίου από τον Δήμο προς το ΚΕΘΕΑ για την στέγαση των υπηρεσιών του στην Ιεράπετρα.
 


Ακολουθεί συνέντευξη κας Χατζάκη:
 
38085597_974514376061454_695939191925637120_o

 
37954415_975721902607368_650695680012058624_n