Έκθεση ΟΟΣΑ: «Τελευταίοι στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων Κυβέρνηση και θεσμοί»
Κόλαφος η νέα Έκθεση Εμπιστοσύνης του ΟΟΣΑ 2024 κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 30 χώρες
Ενδεικτικά στους νέους ηλικίας 18 -29 ετών με ποσοστό αγγίζει το 17,4%
Έρευνα του ΟΟΣΑ για τους δείκτες εμπιστοσύνης στους Δημόσιους Θεσμούς – 2η Έρευνα Εμπιστοσύνης του ΟΟΣΑ- που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023 σε 30 χώρες μέλη, προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τρεχόντων επιπέδων εμπιστοσύνης και των οδηγών τους σε όλες τις χώρες και τους δημόσιους οργανισμούς.
Επιβεβαιώνει παράλληλα, όπως και στην προηγούμενη Έρευνα Εμπιστοσύνης για το 2323, ότι οι κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, καθώς κι η αίσθηση του λόγου στη λήψη αποφάσεων, επηρεάζουν την εμπιστοσύνη.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι: «Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εμπλέκουν πιο ενεργά στις διαδικασίες τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κενά εμπιστοσύνης. Σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο απαιτητικό – που χαρακτηρίζεται από διαδοχικά οικονομικά σοκ, αναδυόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και διαρθρωτικές προκλήσεις και διαταραχές που προκαλούνται από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, την κλιματική αλλαγή και τη γήρανση του πληθυσμού – το απίστευτο ποσοστό 44% των ερωτηθέντων σήμερα, έχουν χαμηλή ή και καθόλου εμπιστοσύνη στην εθνική τους κυβέρνηση, ξεπερνώντας το 39% των ερωτηθέντων που εκφράζουν υψηλή ή μέτρια υψηλή εμπιστοσύνη στην εθνική κυβέρνηση».
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Ελλάδα παρουσιάζει χειρότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε όλα σχεδόν τα μέτρα λήψης αποφάσεων για πολύπλοκα ζητήματα πολιτικής, ενώ βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 30 χωρών στους δείκτες Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή της.
Σημείωση: «Υψηλό ή μέτρια υψηλό» αντιστοιχεί στη συγκέντρωση των επιλογών απάντησης 6-10 στην ερώτηση «Σε κλίμακα από το 0 έως το 10, όπου το 0 δεν είναι καθόλου και το 10 είναι εντελώς, πόσο εμπιστεύεστε το εθνική/κεντρική κυβέρνηση;"; ουδέτερο στην επιλογή 5 και «χαμηλό ή όχι» στις επιλογές απόκρισης 0-4.
Αντιλήψεις για τη λήψη αποφάσεων σε σύνθετα ζητήματα πολιτικής
Οι αντιλήψεις για την κυβερνητική ακεραιότητα είναι χαμηλές στις περισσότερες χώρες: Περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων (32%) αναμένει ότι οι πολιτικοί θα αρνούνταν να παράσχουν πολιτική χάρη σε αντάλλαγμα για μια καλά αμειβόμενη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ποσοστό που είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (31%). Ομοίως, μόνο το 24% των ανθρώπων στην Ελλάδα θεωρούν πιθανό ότι οι κυβερνήσεις θα αρνηθούν αιτήματα από εταιρείες που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, σε σύγκριση με το 30% των ανθρώπων κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.
Μόλις το 21% των Ελλήνων πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα επιτρέπει σε απλούς πολίτες να έχουν λόγο για το τι κάνει η κυβέρνηση. Αυτή η σημαντική κινητήρια δύναμη εμπιστοσύνης στην εθνική κυβέρνηση είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (30%).
Για τα περισσότερα από τα εξεταζόμενα μέτρα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους δημόσιους φορείς είναι χειρότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) των Ελλήνων με πρόσφατη εμπειρία με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ικανοποιημένοι με αυτό, σε σύγκριση με το 52% κατά μέσο όρο. Επιπλέον, το 54% είναι ικανοποιημένο με τις διοικητικές υπηρεσίες που χρησιμοποίησε, σημαντικός μοχλός εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 66%.
Οι Έλληνες θεωρούν ότι είναι εξίσου πιθανό με τον μέσο όρο να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες μετά από καταγγελίες: το 40% των ανθρώπων στην Ελλάδα το βρίσκουν πιθανό, σε σύγκριση με το 39% του μέσου όρου των ανθρώπων στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Οι αντιλήψεις για την ακεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλές στις περισσότερες χώρες: Μόνο το 24% των ανθρώπων στην Ελλάδα θεωρούν πιθανό ότι ένας δημόσιος υπάλληλος θα αρνηθεί μια δωροδοκία για να επιταχύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες, σε σύγκριση με το 36% των ανθρώπων κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.
Επιβεβαιώνεται, όπως και στην προηγούμενη Έρευνα Εμπιστοσύνης για το 2323, ότι οι κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, καθώς και η αίσθηση του λόγου στη λήψη αποφάσεων, επηρεάζουν την εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, το 36% των γυναικών ανέφερε υψηλή ή μέτρια υψηλή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, σε σύγκριση με το 43% των ανδρών. Η πιο σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης από το 2021 παρατηρείται μεταξύ των γυναικών και εκείνων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Το χάσμα εμπιστοσύνης είναι μεγαλύτερο μεταξύ εκείνων που αισθάνονται ότι έχουν λόγο και εκείνων που αισθάνονται ότι δεν έχουν λόγο σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Μεταξύ εκείνων που αναφέρουν ότι έχουν λόγο, το 69% αναφέρει υψηλή ή μέτρια υψηλή εμπιστοσύνη στην εθνική τους κυβέρνηση, ενώ μεταξύ εκείνων που αισθάνονται ότι δεν έχουν, το ποσοστό εμπιστοσύνης φτάνει μόλις το 22%.
Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, δήλωσε: «Ως μέρος της Πρωτοβουλίας ΟΟΣΑ Ενίσχυσης της Δημοκρατίας, η Έρευνα Εμπιστοσύνης, στοχεύει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τις προκλήσεις και τις τάσεις σε σχέση με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παρέχοντας συγκεκριμένες προτάσεις βασισμένες σε στοιχεία και παραδείγματα καλών διεθνών πρακτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς, προς ενίσχυση της δημοκρατίας».
Συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας έκδοσης της Έρευνας Εμπιστοσύνης μας δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν να έχουν μεγαλύτερη φωνή στη λήψη αποφάσεων – για να διασφαλίσουν ότι είναι δίκαιη, βασισμένη σε στοιχεία, υπεύθυνη και με σαφήνεια. Η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών είναι ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς, η υποστήριξη της ανοιχτής πληροφόρησης και των διαφανών επικοινωνιών, η ενίσχυση της ακεραιότητας των πληροφοριών και των προτύπων διαφάνειας στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής και αξιόπιστες και δίκαιες δημόσιες υπηρεσίες, θα συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και, τελικά, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση τους».
Η χρήση αποδεικτικών στοιχείων στη χάραξη πολιτικής και στη δημόσια επικοινωνία έχει επίσης σημασία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, το 38% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση τους είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία στη λήψη αποφάσεων και το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να εξηγήσει πώς θα τους επηρεάσει η μεταρρύθμιση της πολιτικής. Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμπλέκουν πιο ενεργά τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και να επενδύσουν σε υγιή οικοσυστήματα πληροφοριών, μεταδίδοντας ενεργά τα στοιχεία πίσω από τις αποφάσεις τους, ενώ παράλληλα καταπολεμούν την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση.
Οι 30 συμμετέχουσες χώρες του ΟΟΣΑ ήταν: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κορέα, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΓΔΑ ΤΕΡΖΙΔΟΥ
neakriti.gr