Έκτακτη σύσκεψη για την καστανή ρυτίδωση - Νομικές ενέργειες προαναγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

10:40 π.μ. - Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Πέμ, 20/40/2024
Image: Έκτακτη σύσκεψη για την καστανή ρυτίδωση - Νομικές ενέργειες προαναγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Γαϊτάνης, πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 και καλεί τον αγροτικό κόσμο να συμμετάσχει στην σύσκεψη ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών

Ξεκινώντας, ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για την οποία δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση. Ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι δίνουν μία ευκαιρία στον Υπουργό να καλέσει τους αρμόδιους φορείς και τους αρμόδιους ανθρώπους ώστε να ενημερωθεί σωστά και να υπάρξει κάτι διαφορετικό στο Υπουργείο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα του νερού και τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια. Πρότεινε να προχωρήσουμε σε άμεσες λύσεις, όπως την δημιουργία γεωτρήσεων αλλά και να βρούμε τρόπους μέσω μελετών, αφού χωρίς αυτές δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε πηγή νερού.

Για την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι είναι καλεσμένοι όλοι οι παραγωγοί ώστε να γίνει αρχικά καταγραφή όλων των ζημιών που οφείλονται στην καστανή ρυτίδωση και στην συνέχεια να γίνει προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί πλέον νομικά το θέμα. Το δεδομένο είναι ότι η καστανή ρυτίδωση μεταδίδεται μέσω του σπόρου. Αν και πολλές εταιρίες παρουσιάζουν υβρίδια με ανοχή, στο χωράφι αυτό δεν φαίνεται, με τον κ. Γαϊτάνη να λέει ότι όλα αυτά περί αντοχής αποτελούν εμπορικά παιχνίδια. Αν και έχει ζητηθεί, τα δείγματα και οι αναλύσεις των σπόρων δεν δημοσιεύονται. Ο κ. Γαϊτάνης πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν στους σπόρους αλλά και τα μέρη παραγωγής τους καθώς από ένα σπόρο μπορεί να καταστραφεί μία ολόκληρη περιοχή. Κλείνοντας, είπε ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η σύσκεψη είναι γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει καταγραφή της ζημιάς στην περιοχή μας γι’ αυτό και ζητάει από τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στην σύσκεψη ώστε να γίνει αναλυτική καταγραφή της ζημιάς του τελευταίου χρόνου και να αντιμετωπιστεί το θέμα της καστανής ρυτίδωσης νομικά. Την δουλειά που θα έπρεπε να κάνει μία κρατική υπηρεσία θα την κάνει ο Ενιαίος Αγροτικών Σύλλογος Ιεράπετρας με την βοήθεια των παραγωγών.

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Η ίωση καστανής ρυτίδωσης αλλά και ορισμένες έντονες γενετικές παραμορφώσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες τομάτας έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά την περιοχή μας τα τελευταία χρονιά.

Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που έχουν αντιμετωπίσει έντονα αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο.

Στόχος της συνάντησης είναι η επιμέρους καταγραφή των περιπτώσεων και συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων καθώς και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα στάδια αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, στις 8 μ.μ.

Καλούνται όλοι οι αγρότες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα να είναι εκεί.

Ο Προέδρος 

Γαϊτάνης Ιωάννης

Ο Γ. Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ