«Εξωστρέφεια, συνεργασία, κονδύλια απευθείας στους Δήμους»

9:30 μ.μ. - Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018
09:01 μ.μ. - Τρί, 02/30/2018
Image: «Εξωστρέφεια, συνεργασία, κονδύλια απευθείας στους Δήμους»

Παρεμβάσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων Επιτρόπων στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες

 
Σε μια ιστορική - όπως χαρακτηρίστηκε για την εξωστρέφειά της- συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα γραφεία της Ένωσης στις Βρυξέλλες παρουσία Επιτρόπων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών, τέθηκε η βάση για μια νέα εποχή για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γ,Πατούλης ο θεσμός πρέπει να ισχυροποιηθεί και να διαμορφωθεί μια συμμαχία ανάμεσα στις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης, ώστε να διεκδικούν συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για το καλό των τοπικών κοινωνιών
 
Κατά τη συνεδρίαση αντιμετωπίστηκε θετικά ένα πολύ βασικό και πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, αυτό της απευθείας διαχείρισης από τους Δήμους κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να επιταχύνεται ο βαθμός απορρόφησης αλλά και να ολοκληρώνονται με ταχύτερους ρυθμούς κοινωφελή έργα. 
Συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος μονάδας G3-Ελλάδα/Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Ολλανδό Sluijters Wiilbrordus δήλωσε ότι εξετάζει και είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου, μέσω ειδικού προγράμματος να πάνε στους Δήμους απευθείας κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ της  επόμενης προγραμματικής Περιόδου 2020-2026.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι η δήλωση της πρόθεσης της ΕΕ από τον κ. Wiilbrordus, ενώπιον εκπροσώπων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης αλλά και ευρωβουλευτών, «δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το ίδιο δυναμικά, αυτό που σε όλη την Ευρώπη είναι αυτονόητο. Να μπορεί δηλαδή ο κάθε τόπος να αποφασίζει ο ίδιος για τον τόπο του. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την κυβέρνηση η οποία οφείλει να δρομολογήσει μία ριζική μεταρρύθμιση, με αιχμή την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
 
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παρέστησαν ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Ν. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας,ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σ. Καλαφάτης,  ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ Ν. Χιωτάκης.
 
Την ανάγκη συνεργασίας ευρωβουλευτών με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης υπό την απειλή του κινδύνου μειώσεων στα κονδύλια συνοχής, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

 
Σε παρέμβαση του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι η χώρα των αξιών και των άξιων, αξιοποιώντας τη νέα γενιά και χαιρέτισε τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη προσπάθεια που κάνει η χώρα για εθνική ανάκαμψη.
 
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες και εστίασε στη φυγή λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο  πρέπει να σταματήσει.

 
Τη συμβολή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξήρε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής και στενή συνεργασία των δύο βαθμών, κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία επίσης του Πρέσβυ, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ Α. Παπασταύρου, της επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου, αρμόδιου για Μετανάστευση Σ. Αστεριάδη,  του εκπροσώπου του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ Δ. Φατούρου , της εκπροσώπου του CEMR A. Poth και των μελών της Κυπριακής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών με την επικεφαλής Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Ελ. Λουκαίδου.
 
Στις παρεμβάσεις τους έγιναν αναφορές σε ζητήματα όπως η Περιφερειακή και η Τοπική Ανάπτυξη, το προσφυγικό, το περιβάλλον αλλά και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρουσία των μελών του ΔΣ της Ένωσης, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και των Επιτρόπων έκοψε την πίτα για το νέο έτος, υπό την ευλογία του  πατέρα Εμμανουήλ Μαυρογιαννάκη  εκπροσώπου του σεβασμιότατου Αθηναγόρα μητροπολίτη Βελγίου και κάτω χωρών.


 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε :
«Από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, η ΚΕΔΕ μαζί με εκπροσώπους του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, Έλληνες ευρωβουλευτές, Ευρωπαίους Επιτρόπους και εκπροσώπους του ΟΗΕ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Στέλνουμε σαφές μήνυμα προς όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων πως η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει την πορεία εξωστρέφειας με στόχο να επιτύχει, μέσω μίας ριζικής αποκέντρωσης που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών»