Ερώτηση κατέθεσε στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντίστοιχα, ο γραμματέας της ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνοντας στη Βουλή την εξαίρεση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης από την εφαρμογή διαδικασίας αδειοδότησης για εργασία και ασφάλιση αλλοδαπών εργατών γης τρίτων χωρών, που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής καθώς και άλυτα φορολογικά θέματα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και Α.Κ.Ε. έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με το άρθρο 13Α του ν.4251/14 όπως προστέθηκε με το άρθρο 58 του ν.4384/16 μπορούν κατ’ εξαίρεση να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα αλλοδαποί εργάτες τρίτων χωρών που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Με τις απαντήσεις των Υπουργείων (αυτά δηλαδή που «μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν») στην υπ.αριθμ. 5141/27-04-2016 ερώτηση μου, όπου σας έθετα ενδελεχώς και συλλήβδην το όλο θέμα, ορισμένα θέματα δρομολογήθηκαν ενώ άλλα παραμένουν άλυτα, με αποτέλεσμα την μη έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης.
Συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 580-17 Μαΐου 2016 έγγραφο του, το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με ενημερώνει πως, όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με την κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών σε εργατικά χέρια σε Περιφέρειες, “μετά την ψήφιση του άρθρου 58 του ν.4384, απεστάλησαν....ενώ όσον αφορά στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση και δημοσίευση της συγκεκριμένης ΚΥΑ , αυτός θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της αποστολής των απαραίτητων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας που αφορούν την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στον πρωτογενή τομέα.”
Μολονότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε (αρ.φ. 2671,Β΄,26-08-2016), δεν περιλαμβάνει την Περιφέρεια Κρήτης, όπως επίσης δεν την περιλάμβανε και η αρ.φ 1092,Β΄,10-06-2015 Υπουργική απόφαση για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016.
Επιπλέον, με την απάντηση του, το Υπουργείο Οικονομικών γενικά και αόριστα δηλώνει πως «ο τρόπος φορολόγησης των αλλοδαπών εργατών πολιτών τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα εξεταστεί από την φορολογική διοίκηση».
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δίνει καμία απάντηση ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν προβλέπεται η σύμπραξη του στην ΚΥΑ, αφού η απόφαση δεν έχει μεταναστευτικό περιεχόμενο αλλά ρυθμίζει θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος,
-Επειδή η έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης, θα βοηθήσει στην αγροτική οικονομία και τους αγρότες που θα μπορούν να αποδείξουν τα έξοδά τους.
-Επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τη διάταξη, αλλά ζήτησε και εγγυήσεις εφαρμογής.
-Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να εκμεταλλευθούν αυτό το μέτρο και να προβούν σε « δουλεμπόριο».
-Επειδή ο αγροτικός κόσμος νιώθει για μια ακόμη φορά εξαπατημένος και επειδή δεν ρυθμίζεται το θέμα της φορολόγησης
Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
1. Γιατί δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κρήτης ούτε στην μια ούτε στην άλλη Υπουργική απόφαση για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016 αντίστοιχα;
2. Αν διορθώσετε το λάθος σας θα δώσετε αναδρομική δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο σε ήδη παράνομα εργαζόμενους από 1/1/2016 στην αγροτική παραγωγή ή όπου επιτρέπεται η χρήση του εργοσήμου;
3. Με ποιο τρόπο τελικά θα φορολογηθούν οι αλλοδαποί που θα εργαστούν βάσει αυτής της διαδικασίας; Αυτοτελώς ή με υποβολή φορολογικής δήλωσης τον επόμενο χρόνο;
4. Με δεδομένη την προσφυγική κρίση, πόσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της αναβολής απομάκρυνσης ή έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο ή έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και πόσοι απ’ αυτούς μπορούν να εργασθούν;"