Εκρηκτικό το πρόβλημα εργατών γης στην Ιεράπετρα – Ο Πρωθυπουργός να δώσει λύση

10:18 π.μ. - Τρίτη, 24 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Τρί, 24/18/2022
Image: Εκρηκτικό το πρόβλημα εργατών γης στην Ιεράπετρα – Ο Πρωθυπουργός να δώσει λύση

Συμπεράσματα από τη συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας – Βιαννιτάκης, Δραγασάκης, Δελημπαλταδάκης, Ζαχαρόπουλος μιλούν στον Ηχώ 99,8

Η έλλειψη εργατών γης ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας που έγινε χθες. Η προσέλευση του κόσμου δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η έλλειψη εργατών γης είναι ένα ζήτημα που αν δεν λυθεί άμεσα δεν υπάρχει μέλλον για την περιοχή. Μια ακόμη διαπίστωση ήταν ότι η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό δεν οφείλεται στις οικονομικές απολαβές των εργατών αλλά στο ότι δεν μπορούν να εκδώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα μας. Όλο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια αναγκαστική αγρανάπαυση και πολλά στρέμματα να μείνουν ακαλλιέργητα με τις όποιες συνέπειες, σημείωσε ο κ. Βιαννιτάκης.

hxonews
hxonews

Πρόσθεσε ότι τεχνικά ζητήματα αποτελούν τροχοπέδη για να επιλυθεί το πρόβλημα εξηγώντας ότι στον νομό Λασιθίου οι εγκεκριμένες θέσεις αντιστοιχούσαν σε 450 αν και είχαν ζητηθεί 1000 από τους φορείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είχε γίνει. Για αυτό κατέθεσαν έγγραφο προς την αντιπεριφέρεια Λασιθίου ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων. Βέβαια υπήρχαν και προγραμματικές περίοδοι που ενώ είχαν εγκριθεί 2.000 θέσεις, τελικά ζητήθηκαν προς εργασία μόλις 40 εργάτες γης. Το αγκάθι εδώ είναι η μεγάλη γραφειοκρατία. Ένα άλλο επιχείρημα για το ότι δεν ζητήθηκε μεγάλος αριθμός εργατών γης ήταν γιατί υπήρχαν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ανέφερε ο γραμματέας του συλλόγου.

hxonews
hxonews

Σε ότι αφορά τις προσκλήσεις εργατών γης είπε ότι αυτές μπορούν να γίνουν για 3 ή 9 μήνες κάτι που δεν εξυπηρετεί την περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδότης στο όνομα του οποίου γίνεται η πρόσκληση καταβάλλει το εργόσημο. Επίσης μετά το πέρας των παραπάνω χρονικών ορίων ο εργάτης οφείλει να αποχωρήσει από τη χώρα. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση που προβλέπει πρόσκληση για 1 συν 1 χρόνο, που ναι μεν εξυπηρετεί την περιοχή αλλά ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ κάτι που είναι οικονομικά ασύμφορο.

hxonews
hxonews

Τώρα ως Σύλλογος έχουν αναζητήσει και αναπτύξει κάποιες συνεργασίες με ιδιώτες και φορείς από τρίτες χώρες όπως από Μπαγκλαντές και Αίγυπτο προκειμένου να εξασφαλιστούν εργάτες γης. Έγιναν επίσης επαφές με δομές που φιλοξενούν μετανάστες - πρόσφυγες αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Απευθύνθηκαν και στον ΟΑΕΔ ώστε να αναζητηθούν εργάτες γης, ανέλυσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βιαννιτάκης.

hxonews
hxonews

Κλείνοντας είπε ότι από τη χθεσινή σύσκεψη προέκυψαν σειρά προτάσεων που θα κατατεθούν προς τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα και να αναζητηθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Κάλεσε τους παραγωγούς να αγκαλιάσουν τον σύλλογο ώστε από κοινού να εργάζονται για την επίλυση προβλημάτων αλλά και να δηλώσουν τους εργάτες γης που έχουν ανάγκη ώστε αυτό να αποτελέσει ένα « όπλο» στις διεκδικήσεις και την επιχειρηματολογία.

Χ. Δραγασάκης - Πρόεδρος ΕΑΣ Ιεράπετρας

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης. Όπως τόνισε, η αδυναμία έκδοσης εγγράφων που θα εξασφαλίσει σε εργάτες γης από τρίτες χώρες τη νόμιμη παραμονή τους είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να εργαστούν στη χώρα μας και αναζητούν πλέον δουλειά σε άλλες χώρες. Για να λυθεί το θέμα χρειάζεται πολιτική βούληση και σε αυτό το επίπεδο θα ασκηθούν πιέσεις ακόμη και εάν χρειαστεί θα φτάσουν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Αναδεικνύεται όμως και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με το πως διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας το μεταναστευτικό καθώς τώρα πληρώνουμε τις επιπτώσεις. Στις προτάσεις τώρα που κατατέθηκαν από πλευράς του για το θέμα των εργατών γης ήταν να νομιμοποιηθούν πρόσκαιρα οι εργάτες που είναι ήδη στην περιοχή για μερικά χρόνια και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στον παραγωγό η δυνατότητα να εντάξει το εργόσημο στα έξοδά του.

Γ. Δελημπαλταδάκης - Αγρότης

Επίσης μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δελημπαλταδάκης αγρότης ο οποίος ανέφερε ότι μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν στη συνέλευση ήταν να μην φυτεύσουν φέτος οι παραγωγοί ως μια μορφή άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση. Μια πρόταση ουτοπική μεν, που, αξίζει όμως να αναλυθεί, όχι να εφαρμοστεί, σχολίασε. Προσθέτοντας πως μια άλλη πρόταση ήταν να μην πληρώσει κανένας αγρότης τις υποχρεώσεις του προς το δημόσιο επίσης ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση αφού κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι μόνο με πολιτική παρέμβαση θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Β. Ζαχαρόπουλος - Πρόεδρος Τ.Κ .Ανατολής

Μίλησε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος προτρέποντας τους αγρότες να στηρίξουν τον σύλλογο στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλιστούν εργάτες γης ασκώντας πιέσεις όπου απαιτείται, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση οι επιπτώσεις στην αγροτική και όχι μόνο οικονομία της περιοχής θα είναι μεγάλες.

-

*Φωτογραφίες από Manos Kaparakis στο facebook