Εκπαιδευτικοί Ιεράπετρας: Αιφνιδιαστική η επέκταση του ωραρίου στα νηπιαγωγεία

9:14 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
09:01 μ.μ. - Δευ, 18/14/2021
Image: Εκπαιδευτικοί Ιεράπετρας: Αιφνιδιαστική η επέκταση του ωραρίου στα νηπιαγωγεία

Επιχείρηση "αύξησης του ωραρίου από την πίσω πόρτα" βλέπει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας "Μαρία Λιουδάκη"

Η ανακοίνωση:

Αιφνιδιαστικά η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, με απόφαση που υπέγραψε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τροποποιεί την ώρα αποχώρησης των παιδιών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από 13:00 ώρα σε 13:10.

Το ωράριο και οι υποχρεώσεις των νηπιαγωγών (συνεχόμενη εργασία χωρίς διάλειμμα, καθημερινή εφημερία και συνεχής επίβλεψη των παιδιών) είναι ήδη επιβαρυμένα από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, διαχρονικά, χωρίς κανένα σχέδιο και όραμα για το δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μικρά και ακατάλληλα κτίρια όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται μέχρι και 25 παιδιά χωρίς πολλές φορές να υπάρχει καν αύλειος χώρος για διάλειμμα – πώς να μιλάμε για τήρηση αποστάσεων με τέτοιες συνθήκες; Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση χωρίς να μπει καν στον κόπο να αιτιολογήσει τους λόγους που οδηγούν σ’ αυτή την επιλογή. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει είναι συγκεκριμένα:

Αν πρόκειται για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την αποχώρηση των νηπίων, γιατί δεν εμπιστεύεται τις/τους συναδέλφους νηπιαγωγούς σχετικά με την τήρηση των οδηγιών του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ όπως γίνεται στα δημοτικά σχολεία;

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σχεδιάσει τον τρόπο και χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών από τις σχολικές μονάδες με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού των γονέων και έχουν διαμορφώσει τις κατάλληλες για κάθε σχολική μονάδα συνθήκες. Ο σχεδιασμός αυτός τώρα ανατρέπεται βίαια και χωρίς κανένα όφελος στην κατεύθυνση της αποφυγής του συγχρωτισμού – η Υπουργική Απόφαση αντίθετα θα τον επιτείνει.

Τι θα γίνει με τα συστεγαζόμενα, από τη στιγμή που θα σχολάνε σχεδόν την ίδια ώρα δημοτικά και νηπιαγωγεία; Η Υπουργική Απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλιμακωτή αποχώρηση που η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με έμφαση παίζει στα ΜΜΕ, ως ένα από τα βασικά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού μαθητών και γονέων.

Οι γονείς που έχουν παιδί και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό πώς θα βρίσκονται τον ίδιο χρόνο σε δύο διαφορετικά σημεία να παραλάβουν τα παιδιά τους κατά την αποχώρηση; Πώς θα αποφεύγεται ο συνωστισμός;

Η επέκταση του ωραρίου κατά 10 λεπτά κάθε μέρα ισοδυναμεί με 1 ολόκληρη διδακτική ώρα την εβδομάδα. Άρα το ΥΠΑΙΘ προχωρά σιωπηρά σε επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών. Πότε υπήρξε συζήτηση και ενημέρωση με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και ποιοι λόγοι το επιβάλλουν;

Επιπλέον η απόφαση αυτή θα φέρει διχόνοια μεταξύ των νηπιαγωγών του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος (που θα εργάζονται 26 ώρες τη βδομάδα) και αυτών του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, που θα εργάζονται μια ώρα λιγότερο. Θα δημιουργήσει δηλαδή εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων στην ίδια σχολική μονάδα.

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σχεδόν κάθε μέρα επιφυλάσσει και ένα αντιεκπαιδετικό μέτρο. Μήπως όμως και αυτή η κίνηση εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια περί αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενός ωραρίου που είναι ήδη από τα υψηλότερα συγκριτικά και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και το έδαφος στρώνεται με συστηματικό τρόπο από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ και την έκθεση Πισσαρίδη ενώ η πανδημία προσφέρει ένα «ευνοϊκό» τοπίο για όλες τις αντιδραστικές απορρυθμίσεις που σκοπεύουν να περάσουν;

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»:

Δηλώνουμε πως δε θα αποδεχτούμε την αύξηση του ωραρίου από την πίσω πόρτα με οποιονδήποτε εύσχημο τρόπο και να χρησιμοποιήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και ζητάμε να πάρει πίσω την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση τροποποίησης της ώρας αποχώρησης των παιδιών που φοιτούν στο πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αναδείξει το θέμα με βάση και την συνολικότερη αντίδραση του Κλάδου σε όσα έχει διακηρύξει η κυβέρνηση πως θα φέρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να απαιτήσει την απόσυρση της απαράδεκτης και αντιεκπαιδευτικής αυτής ρύθμισης και να καλύψει συνδικαλιστικά τους Συλλόγους Διδασκόντων των νηπιαγωγείων να μην την εφαρμόσουν.