Έκοψαν ξανά από τη λίστα το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β αφήνοντας απροστάτευτα τα παιδιά

8:42 π.μ. - Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016
08:09 π.μ. - Κυρ, 11/42/2016
Image: Έκοψαν ξανά από τη λίστα το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β αφήνοντας απροστάτευτα τα παιδιά

Στο έλεος του Θεού και στην...οικονομική ευχέρεια των γονιών τους, έχουν αφήσει τα παιδιά οι αρμόδιοι, οι οποίοι έκριναν πως το συγκεκριμένο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των φαρμάκων και συνεπώς να δικαιολογείται το κόστος του!

Η εξέλιξη αυτή, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο του γονείς, οι οποιοι ελπίζανε πως η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, θα ελάμβανε τη σωστή -και αυτονόητη- απόφαση.
 
Έτσι οι γονείς που έχουν ακόμη κάποια οικονομική ευχέρεια, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας. Ενώ όσοι δε διαθέτουν τα χρήματα, απλά θα προσεύχονται τα παιδιά τους να μη συμπεριληφθουν στη λίστα των δεκάδων κρουσμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά κάθε χρόνο.
 
Διαβάστε την ανακοινωση του Υπουργείου που προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους γονείς οι οποιοι συνεχιζουν να πληρώνουν τα 104 ευρώ που κοστίζει η κάθε δόση!
 
«Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται βάσει του Εθνικού Προγράμματος  Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία παρακολουθεί, επικαιροποιεί και προσαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι 
 
α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές, 
 
β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή
 
γ) σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι  εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις,  ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας».

creteplus.gr