Εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε και σε πόσες κάλπες θα ψηφίσουμε

10:55 π.μ. - Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019
10:09 π.μ. - Πέμ, 05/55/2019
Image: Εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε και σε πόσες κάλπες θα ψηφίσουμε

5.364 κάλπες σε 1.399 τμήματα θα στηθούν στο νησί - Ξεπερνούν τους 623.000 οι Κρητικοί ψηφοφόροι

 
Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι έχουν επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας όλου του μηχανισμού.
 
Παραβάν και κάλπες έχουν ήδη μοιραστεί στους Δήμους, ενώ, την ίδια ώρα, συνεχίζει να καταφτάνει στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης το εκλογικό υλικό. Ωστόσο αναμένονται διευκρινίσεις γύρω από τον τρόπο διενέργειας των εκλογών, ενώ υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης εργάζονται μέχρι το βράδυ προκειμένου τα πάντα να είναι έτοιμα ενόψει της 26ης Μαΐου.
 
Πόσους σταυρούς βάζουμε - Τι ισχύει για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές
 
Μέχρι 4 είναι οι σταυροί προτίμησης για τις ευρωεκλογές. Μέχρι 4 είναι επίσης οι σταυροί για τους περιφερειακούς συμβούλους στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, ενώ μέχρι 2 σταυροί είναι στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στις Δημοτικές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως 3 σταυρούς, συν έναν σταυρό στους υποψήφιους των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Ενότητες που βγάζουν μέχρι 3 έδρες, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έναν σταυρό συν έναν σταυρό στους υποψήφιους των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. Μέχρι 2 είναι οι σταυροί προτίμησης για τους συμβούλους της Κοινότητας, ενώ σε Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων ο σταυρός προτίμησης είναι ένας, καθώς δεν εκλέγονται σύμβουλοι αλλά πρόεδρος κοινότητας.
 
Οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα ψηφοδέλτιά τους στην Περιφέρεια, ενώ στους Δήμους θα πρέπει να τα καταθέσουν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές. Επίσης, τρεις μέρες πριν τις εκλογές θα πρέπει να έχουν διατεθεί οι σάκοι στα εκλογικά τμήματα.
 
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους είναι πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς ξεπερνούν τους 623.000, ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά ψηφίζουν όσοι και όσες είναι 17 ετών! Συγκεκριμένα, το νέο στοιχείο στις εκλογές με βάση τον νόμο του “Κλεισθένη” είναι ότι ψηφίζουν οι νέοι 17 ετών, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 2002, ενώ άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα υπάρξει χωριστό ψηφοδέλτιο για τις κοινοτικές εκλογές.
 
Τα εκλογικά τμήματα στο νησί μας είναι αυξημένα, ενώ οι κάλπες σχεδόν διπλάσιες, καθώς θα στηθούν 5.364. Συνολικά, τα εκλογικά τμήματα στο νησί μας ανέρχονται σε 1.339 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ οι αίθουσες ανέρχονται σε 2.366. Όσο για τις ευρωεκλογές, τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται σε 1.343.
 
Σε πόσες κάλπες θα ψηφίσουμε
 
Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε δύο αίθουσες. Η α’ αίθουσα αφορά τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ στη β’ αίθουσα θα ψηφίσουν για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. «Ο κάθε εκλογέας θα ψηφίσει σε δύο εκλογικά τμήματα συνεχόμενα. Οι κοινοτικές εκλογές διενεργούνται σε χωριστή κάλπη, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας», τόνισε η γενική διευθύντρια Εσωτερικών Λειτουργιών της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Χρύσα Ελευθερίου.
 
Πώς χορηγούνται οι άδειες
 
Εκλογικές άδειες δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίοι, βέβαια, πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στον ιδιωτικό τομέα, η ειδική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι άδεια με αποδοχές, η οποία δε συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.
 
Σημειώνεται πως η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση: Συγκεκριμένα, για εργαζόμενους με πενθήμερο, από 200 έως 400 χλμ., μία εργάσιμη ημέρα, και από 401 χλμ. και πάνω δύο εργάσιμες ημέρες. Για τα νησιά δίδονται μέχρι 3 ημέρες. Για εργαζόμενους με εξαήμερο, από 100 έως 200 χλμ. δίδεται μία εργάσιμη ημέρα, από 201 έως 400 χλμ. δίδονται δύο εργάσιμες ημέρες, ενώ από 401 χλμ. και πάνω τρεις εργάσιμες ημέρες. Για τα νησιά δίδονται μέχρι 3 ημέρες.
 
Τι ισχύει για το Δημόσιο;
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, στους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ χορηγείται, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν (1 έως 3 ημέρες). Ο χρόνος της άδειας αυτής δε συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
 
 
 
neakriti.gr