Ετσι, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να επιτεθεί σε υψηλούς τόνους στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, ταυτόχρονα, κάλεσε τους βουλευτές του να βγουν στον δρόμο, να προσεγγίσουν την κοινωνία για να ακούσουν τις διαμαρτυρίες αλλά και για να υπερασπιστούν την ασκούμενη πολιτική. Ηταν μια έμμεση παραδοχή της αποδοκιμασίας που δημοσκοπικά καταγράφεται για την κυβέρνηση και λαμβάνει διαστάσεις κατάρρευσης σε πολλές μετρήσεις, με τον κ. Τσίπρα να καλεί τους βουλευτές, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να κινηθούν για την αντιστροφή της, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα να μπει σε διάταξη κινητοποίησης, σε διάταξη μάχης».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας πάντοτε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπηρετεί στρατηγική υπαγωγής της χώρας σε νέο μνημόνιο, παραδέχθηκε ότι πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, ενδεχομένως, να οδηγήσει και σε εκλογές. Και προφανώς, θέλοντας να δώσει πρώτος ο ίδιος το καλό παράδειγμα της εξόδου από τα γραφεία προς την κοινωνία, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στη Θράκη πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο θα εγκαινιάσει το εκεί παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου. Η πρόσκληση προς τους βουλευτές να είναι δίπλα στους πολίτες «ως αποκούμπι, ως στήριγμα» συνοδεύτηκε για άλλη μία φορά από αιχμές κατά των μέσων ενημέρωσης, «διότι προβάλλονται μονάχα αρνητικές ειδήσεις», απέναντι από τις οποίες θα πρέπει να προβληθεί το πολιτικό έργο της κυβέρνησης.
Τόνωση ηθικού
Ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του, παρομοίασε την κυβερνητική πορεία με τη διάσχιση ενός ποταμού, για να υπογραμμίσει ότι «βρισκόμαστε στη μέση, θα κολυμπήσουμε να βγούμε στην άλλη μεριά της όχθης».
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για την πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους, εμφανίσθηκε όμως αισιόδοξος ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα. «Είναι ρεαλιστικό αλλά και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα», δήλωσε και επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει μεν την πολιτική βούληση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά δεν θα συζητήσει «παράλογες απαιτήσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται», είτε αφορούν νέα μέτρα τώρα είτε την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εργασιακών σχέσεων και στη σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αφού δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, την οποία έχει θέσει, όπως είπε, στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της. Επιπλέον, θέλησε να επιρρίψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ευθύνη για τις αντιδράσεις που σημειώνονται με επίκεντρο το προσφυγικό, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι τις πυροδοτεί και ότι διολισθαίνει σε μια ατζέντα και ρητορική η οποία ευνοεί την Ακροδεξιά.
Απάντηση προς Ερντογάν
Στην «αδικαιολόγητη κλιμάκωση», όπως τη χαρακτήρισε, των δημόσιων τοποθετήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης απάντησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τη γείτονα, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία. Και προσέθεσε ότι, από ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχει διάθεση αμφισβήτησης των δεσμευτικών νομικών κειμένων που καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά την ίδια στιγμή «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί». Κάλεσε, δε, την Αγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης.
Μάλιστα, συνέδεσε τη στάση της Τουρκίας και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για το οποίο είπε ότι, παρά την αρνητική κατάληξη του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων, «υπάρχουν προϋποθέσεις για επίλυση». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου, «παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς να παρεμβαίνουμε», όπως είπε, αλλά επανέλαβε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας «θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού».
Χθες, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογική νίκη του, ενώ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό. Στη διάρκεια της συνομιλίας, έγινε αναφορά στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να διατηρήσουν σταθερούς διαύλους επικοινωνίας.
kathimerini.gr