Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας - Επέστρεψε την διερευνητική εντολή

11:48 π.μ. - Τρίτη, 23 Μαΐου 2023
11:05 π.μ. - Τρί, 23/48/2023
Image: Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας - Επέστρεψε την διερευνητική εντολή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 11 το πρωί της Τρίτης 23 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού το Σύνταγμα προτάσσει τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του αναθέσει την δεύτερη διερευνητική εντολή, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσιπρας, δεν αποδέχθηκε την διερευνητική εντολή και την επέστρεψε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο, έπρεπε να ανταποκριθεί όπως είπε στον θεσμικό του ρόλο.

Εφόσον ο κ. Τσίπρας επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Aυτο αναμένεται να συμβεί και εντός της ημέρας. Θεωρείται πιθανό ούτε ο κ. Ανδρουλακης να εκκινήσει τις διαδικασίες.

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, σύμφωνα με το protothema.gr.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ημερομηνία των νέων εκλογών θα είναι στις 25 Ιουνίου.

Η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

neakriti.gr