Εκκλησίες-Μεγάλη Παρασκευή: Προβληματισμός για τους ανοιχτούς ναούς για 4 ώρες

1:02 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Πέμ, 09/02/2020
Image: Εκκλησίες-Μεγάλη Παρασκευή: Προβληματισμός για τους ανοιχτούς ναούς για 4 ώρες

Απολύτως επικίνδυνες οι ουρές, ο ένας μετά τον άλλο οι πιστοί που θα σπεύσουν θα φιλούν τον Επιτάφιο και το Ευαγγέλιο στα ίδια σημεία

Αναζητείται φόρμουλα συνεννόησης με την Ιερά Σύνοδο μετά την εγκύκλιο που προβλέπει ανοιχτές Εκκλησίες για τέσσερις ώρες μετά την Αποκαθήλωση

Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση μια από τις παραγράφους της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς όλης της χώρας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ιερές Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών για το Πάσχα. Η απόφαση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία μετά την τεράστια προσπάθεια της χώρας να πολεμήσει τον κορωνοϊό καθώς υπάρχουν πιστοί που θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να στηθούν στην ουρά και να φιλήσουν ο ένας μετά τον άλλον την εικόνα του Χριστού και το Ευαγγέλιο! Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μιλάμε για μία απολύτως επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τη διάταξη που επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών:

- για δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και

- για τέσσερις ώρες μετά την τελετή της αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή - από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Ειδικά η δεύτερη εξαίρεση δημιουργεί το έδαφος προκειμένου να υπάρξουν φαινόμενα κοσμοσυρροής στους ναούς δεδομένου του εθίμου προσκύνησης του Επιταφίου μετά την αποκαθήλωση και μέχρι την περιφορά του, η οποία φέτος θα γίνει εντός των κλειστών ναών.

Δεν υπάρχει επιλογή για επίσκεψη στην Εκκλησία υπενθύμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας ότι «παρεπιμπτόντως μπορεί κάποιος που είναι σε κίνηση για άλλο λόγο να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία».

«Εξετάζουμε διάφορα θέματα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση δεν πάμε στις Εκκλησίες και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών» είπε επίσης ο κ. Πέτσας σχολίαζοντας για τη γενικότερη στάση της Ιεράς Συνόδου μετά την έκδοση της εγκυκλίου ότι «η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνση στάση αυτό το διάστημα με σκληρές αποφάσεις».

Σε επόμενη ερώτηση, μάλιστα, παρέπεμψε σε «νεώτερη συνεννόηση» με την Εκκλησία «ώστε να μην χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί. Θα βρούμε φόρμουλα με την Εκκλησία, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος».

«Υπάρχει σχεδιασμός, αυτό που θα προστατευθεί είναι η δημόσια υγεία. Θα είμαστε σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι ιερείς θα δείξουν υπευθυνότητα και θα σεβαστούν την ιερότητα των ημερών για να μην έχουμε αντιδικίες» πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα και ο δήμος Σερρών - μετά τον δήμο Ελληνικού - ανακοίνωσε δια ανάρτησης του δημάρχου της πόλης στο Facebook ότι δεν θα προχωρήσει σε κατ' οίκον διαμοιρασμό του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο σε συμμόρφωση των όσων ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αν δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ακυρωθεί όλη η προσπάθειά μας. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να λήξει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

protothema.gr