Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

11:29 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
11:01 π.μ. - Δευ, 15/29/2018
Image: Εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» εκδήλωση για τον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Παν/μίου Κρήτης συντοπίτης μας κ. Ιωάννης Πυργιωτάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης- Ο αλλοδαπός της Αθήνας», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο που συνέγραψε και επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Ιεράπετρα 21ος αιών», που είχε και την πρωτοβουλία της οργάνωσης της αφιερωματικής βραδιάς.

 
Στην εκδήλωσησυμμετείχαν και Ιεροψάλτες της Ιεράπετρας - Μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», που έψαλαν ωδές κανόνων σε υμνογραφία του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, ενώ ενδεικτικά αποσπάσματα του νέου βιβλίου ανέγνωσε η καταξιωμένη ηθοποιός κ. Πόπη Δασκαλάκη.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συνεχάρη τον διακεκριμένο συντοπίτη μας Πανεπιστημιακό δάσκαλο και συγγραφέα κ. Ιω. Πυργιωτάκη, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, και δήλωσε λάτρης του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλεξάνδρου Παπαδιαμαντη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιώτατος στις δυσκολίες μας, «όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», όπως προτρέπει ο Οδ. Ελύτης, για να έχουμε ελπίδα και δύναμη να τις ξεπεράσουμε.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ηλίας Νταραράς, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής και ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Κων/νος Δερμιτζάκης και αρκετός κόσμος.
 
Πηγή: imis.gr