Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ιεράπετρα

8:36 π.μ. - Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
08:02 π.μ. - Πέμ, 23/36/2017
Image: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ιεράπετρα

Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη η ΟΚΔΕ πραγματοποιεί τον πρώτο γύρο εκδηλώσεων-συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση του Φλεβάρη 1917:

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Σάββατο 25 Φλεβάρη, 18:30,
 
αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
 
Ομιλητές: Κιτσώνης Ευάγγελος (ΟΚΔΕ), Γιαννίδης Δημήτρης (Λαϊκή Ενότητα)
 
 Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917, που αποτέλεσε το σημαντικότερο γεγονός του 20ου αιώνα και παραμένει το σημαντικότερο έως σήμερα, η ΟΚΔΕ πραγματοποιεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης.
 
Το 1917, εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε προκληθεί από τη δίψα των καπιταλιστών για μοίρασμα του κόσμου μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, ο πλανήτης συγκλονίστηκε από ένα γεγονός που έμελλε να είναι το σημαντικότερο όλου του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα: Σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, την τσαρική Ρωσία, μέσα σε ένα αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς, οι εργάτες και οι αγρότες όχι μόνο ανέτρεψαν τον τσαρισμό και την αστική εξουσία, αλλά επέβαλαν για πρώτη φορά ένα δικό τους κράτος, ένα κράτος εργατικό, για να υπερασπίζεται στο εξής τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν από την εργασία τους, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του έθνους!
 
Σήμερα, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σάπισμα του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά μνημόνια, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και Κράτη Έκτακτης Ανάγκης, είναι απαραίτητη η μελέτη της νικηφόρας Ρωσικής Επανάστασης, καθώς και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν τα διδάγματά της στις νέες συνθήκες.
 
Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη η ΟΚΔΕ πραγματοποιεί τον πρώτο γύρο εκδηλώσεων-συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση του Φλεβάρη 1917, και ειδικότερα τις διάφορες απόψεις που υπήρχαν στη Ρωσία πριν την Επανάσταση και κατά την εξέλιξή της (μενσεβικισμός, μπολσεβικισμός, Διαρκής Επανάσταση), οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση των διαφορετικών πολιτικών της ρωσικής «Αριστεράς» της εποχής. Τις εισηγήσεις θα φέρουν εις πέρας, πέρα από εκπροσώπους της ΟΚΔΕ, αγωνιστές και συγγραφείς από το ευρύτερο κίνημα στην Ελλάδα.
 
Απευθυνόμαστε σε κάθε αγωνιστή του εργατικού κινήματος που επιθυμεί να συζητήσει για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα της Ρωσικής Επανάστασης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που, μέσα στην οικονομική του κρίση, δεν μπορεί να δώσει στην ανθρωπότητα τίποτε άλλο από αντεργατικά μνημόνια, ανεργία, φτώχεια και πολέμους.
 
Επιθυμούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τον ρόλο των μαζών και ειδικά της εργατικής τάξης στην ιστορία, τη σημασία των πολιτικών θέσεων των κομμάτων, τον ρόλο του ατόμου και της ηγεσίας στην ιστορία, την επαναστατική στρατηγική και τακτική τον 21ο αιώνα.
 
Θέλουμε να συζητήσουμε για τον επαναστατικό Διεθνισμό, τα καθήκοντα των αγωνιστών σε περιόδους πολέμου και επανάστασης, την οικοδόμηση της 3ης και 4ης Διεθνούς και την ανάγκη αναγέννησης της 4ης Διεθνούς σήμερα.
 
Παράλληλα, η εφημερίδα Εργατική Πάλη φιλοξενεί σειρά άρθρων που καταπιάνονται με το ζήτημα της Ρωσικής Επανάστασης, ενώ οι εκδόσεις Εργατική Πάλη έχουν ήδη κυκλοφορήσει τη δίτομη, μνημειώδη «Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης» του Λέον Τρότσκι, το «Δέκα Μέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο» του Τζον Ριντ, την «Πλατφόρμα της Ενωμένης Αντιπολίτευσης (1927)», τον λόγο του εξόριστου Τρότσκι στην Κοπεγχάγη το 1932 κάτω από τον τίτλο «Στην Υπεράσπιση του Οκτώβρη», ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και μπροσούρα της ΟΚΔΕ πάνω στη Ρωσική Επανάσταση και τα διδάγματά της.
 
Για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2017 προγραμματίζουμε διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αγωνιστών, συγγραφέων και ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και επετειακή-αγωνιστική διαδήλωση, για να μεταδώσουμε το μήνυμα του Οκτώβρη στο σήμερα.