Εκδίδονται τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

5:49 μ.μ. - Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016
05:06 μ.μ. - Κυρ, 12/49/2016
Image: Εκδίδονται τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν

Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου των εφετών, για την δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, αποφασίστηκε η έκδοσή τους στην γείτονα χώρα προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.
 
Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση των τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε την Δευτέρα το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκαν την Δευτέρα θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο.
 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών.
 
«Είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους» αν εκδοθούν
 
Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, αναφέροντας στους δικαστές τις περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπαγιάννη, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».
 
Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
 
Από πλευράς τους, οι τρεις στρατιωτικοί τόνισαν στους δικαστές πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και υπογράμμισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, οι σύζυγοι τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μια μέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ίδιοι είχαν ευχαριστήσει μετά από λίγες μέρες τον ελληνικό λαό και τόνισαν πως δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.