Εκδήλωση της ΚΟ του ΚΚΕ Λασιθίου για το νέο ΕΣΥ - Οι επιπτώσεις στο Λασίθι

2:26 μ.μ. - Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021
02:11 μ.μ. - Πέμ, 25/26/2021
Image: Εκδήλωση της ΚΟ του ΚΚΕ Λασιθίου για το νέο ΕΣΥ - Οι επιπτώσεις στο Λασίθι

Κεντρικοί ομιλητές ήταν: ο Κοκοσάλης Ανδρέας μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ και ο Βρύσαλης Δημήτρης μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Το Σάββατο 20 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου εκδήλωση-ενημέρωση-συζήτηση με θέμα: «Η κριτική στο σχέδιο για το “Νέο ΕΣΥ”. Οι επιπτώσεις στο Λασίθι. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία των σύγχρονων αναγκών μας.».

Κεντρικοί ομιλητές ήταν: ο Κοκοσάλης Ανδρέας μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ και ο Βρύσαλης Δημήτρης μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Παραβρεθήκαν και μίλησαν:  ο  πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΓΝ Αγ.Νικολαόυ, ο  πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου νομού Λασιθίου, ο Γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου. Ακολούθησε συζήτηση με πολλούς συμμετέχοντες να παίρνουν το λόγο. Όλοι οι ομιλητές με στοιχεία επιβεβαίωσαν την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των μονάδων υγείας, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

hxonews

Στην κεντρική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά (…) Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο και αν επιστρατεύει τη θεωρία της “ατομικής ευθύνης”, όσο και να στοχοποιεί μία τους νέους, μία τους ασυνείδητους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στο λαό, έχει βαριές ευθύνες. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας.

    Γιατί το “νέο ΕΣΥ” που ετοιμάζει είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Όπως και παντού έτσι και στην Υγεία. Τα μέτρα τους έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν. Αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω συγχώνευση νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τα Νοσοκομεία-ΚΥ Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης αποτελούν έγκλημα για το λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής! Κι αυτό τη στιγμή που λόγω της μορφολογίας του νομού, της ανάλογης συγκέντρωσης πληθυσμού σε 4 αστικά κέντρα και του άθλιου οδικού δικτύου απαιτείται επείγουσα ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των 4 μονάδων, όπως επίσης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Τζερμιάδου και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) του νομού που είναι αφημένα στην τύχη τους.

Ας απαντήσουν όμως κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ: γιατί υπολειτουργούν  τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Λασιθίου: Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία  ή γιατί είναι υποστελεχωμένα; Ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όλα τα νοσοκομεία  είναι υποστελεχωμένα στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα.

    Εμείς υπογραμμίζουμε: Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα-γράμματα. Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας.

    Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά. Το σχέδιο για το “νέο ΕΣΥ”, αν εφαρμοστεί θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών. Γιατί:

-Πρώτο: Η μείωση των μονάδων σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια. Μεγάλη μάζα ασθενών θα αναγκαστεί να πληρώσει εξ ολοκλήρου την επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς.

-Δεύτερο: Οι δημόσιες μονάδες θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς – πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.

-Τρίτο: Θα γίνει πιο εμφανής η διαφοροποίηση ανάμεσα στις μονάδες υγείας – πρόνοιας ως προς την ανάπτυξη τμημάτων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους.

-Τέταρτο: Θα επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους υγειονομικούς, θα γίνει καθεστώς η περιφορά των εργαζόμενων από μονάδα σε μονάδα.

-Πέμπτο: Θα δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και έγκαιρης παρέμβασης.

    Εμείς απαντάμε: ΚΑΝΕΝΑ νοσοκομείο και κέντρο υγείας δεν περισσεύει πουθενά στην Ελλάδα, ούτε στο Λασίθι! Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Νομού! Ούτε σκέψη για κλεισίματα-συγχωνεύσεις δομών υγείας και κλινικών!

Στον αντίποδα του εκτρώματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, στον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης του ΚΚΕ βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πυρήνα της το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό, ανεπτυγμένα σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών».

 Το στέλεχος του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την κεντρική εισηγητική ομιλία σημειώνοντας:    «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους συλλόγους του, συνολικά το Λασιθιώτικό λαό μέσα από τους μαζικούς τους φορείς και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την υγεία και στα σχέδια συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων κλινικών και νοσοκομείων σε όλο το νομό, με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των ΚΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό!»