Εκδήλωση για τον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο της Ιεράπετρας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο «Μελίνα Μερκούρη»

12:53 μ.μ. - Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024
12:11 μ.μ. - Πέμ, 14/53/2024
Image: Εκδήλωση για τον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πλούτο της Ιεράπετρας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο «Μελίνα Μερκούρη»

Σπουδαίοι ομιλητές και έκθεση φωτογραφίας στο Δημαρχείο

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 18:30 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τον Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων "Ιεράπυτνα" με ομιλητές τον κ. Θεοτόκη Θεοδούλου, Διευθυντή Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης και Δωδεκανήσου και τον Δρ. Νίκο Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΜΣ στο ΙΤΕ.

Με αφορμή την εκδήλωση που προαναφέρθηκε, ο κος Ροβυθάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, «Ιεράπυτνα», και ο κος Θεοδούλου μίλησαν στον Ηχώ 99,8 ώστε να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση.

Ο κος Θεοδούλου μας ενημέρωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων τμήμα της οποίας είναι το γραφείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών που είναι τμήμα του ΙΤΕ, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου διερεύνησαν υποβρυχίως την περιοχή του Κουφονησίου, την Αρχαία Λεύκη, την περιοχή του Γαϊδουρονησίου, την Αρχαία Χρυσή και την ακτή της Ιεράπετρας από την Γρα Λυγιά μέχρι τα Φέρμα. Αυτό συνέβη γιατί η Ιεράπετρα ακμάζει ιδιαίτερα την Ρωμαϊκή περίοδο αφού το δρομολόγιο για τη Ρώμη περνούσε νότια της Κρήτης, με την Ιεράπετρα να αποτελεί τον πρώτο σταθμό από τα ανατολικά. Επίσης, η Χρυσή και το Κουφονήσι αποτέλεσαν ακμάζοντες οικισμούς τη Ρωμαϊκή περίοδο και έτσι θέλησαν να διερευνήσουν την θάλασσα της περιοχής ώστε να δουν τι μαρτυρίες μπορούν να τους δώσει από αυτή τη ναυτική δραστηριότητα, ανέφερε ο κος Θεοδούλου. Η εικόνα που έχουν θα παρουσιαστεί εν συντομία στην εκδήλωση και ταυτόχρονα θα εγκαινιάσουν μία φωτογραφική έκθεση από αυτή την προσπάθεια η οποία περιλαμβάνει αφενός υποβρύχια επισκόπηση και ταυτόχρονα το ΙΜΣ το οποίο ειδικεύεται στην γεωλογία έκανε έρευνα κάτω από την επιφάνεια του βυθού αφού αρκετές από τις αρχαιότητες που ήταν στην ακτή, σήμερα βρίσκονται στη θάλασσα όπως ένα Ρωμαϊκό Κτίριο στη Γρα Λυγιά, τα λιμενικά κατάλοιπα της Ρωμαϊκής περιόδου στο λιμάνι της Ιεράπετρας, δεξαμενές στο Κουτσουνάρι και τα Φέρμα, ναυάγια στο Κουφονήσι και δομές στη Χρυσή. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακριβώς αυτή την πλούσια ναυτική δραστηριότητα που διεξαγόταν στην θάλασσα και την ακτή στη Ρωμαϊκή περίοδο και αυτό ακριβώς θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση της Παρασκευής.

Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το πως θα επηρεαστούν οι αρχαιότητες από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ο κος Θεοδούλου απάντησε ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να βεβαιωθούν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα εγκατασταθούν πάνω σε περιοχές που έχουν ναυάγια ή βυθισμένες παράκτιες αρχαιότητες. Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με το εάν χρειαζόμαστε όλα αυτά τα αιολικά πάρκα και το εάν αυτά προκαλούν, πέρα από την καταστροφή και οπτική όχληση. Όπως είπε ο κος Θεοδούλου, ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι μόνο ο χώρος που έχει τα κτίσματα αλλά και το περιβάλλον του καθώς το πολιτιστικό περιβάλλον δεν είναι αποκομμένο από το φυσικό περιβάλλον. Όταν όλο αυτό χάνεται κάτω από τις σύγχρονες κατασκευές τότε χάνεται και το τοπίο.

Κλείνοντας, ο κος Θεοδούλου κάλεσε τους πολίτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση και τους προέτρεψε να επισκεφθούν την έκθεση που θα παραμείνει στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας για ένα μήνα.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Ροβυθάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράπετρας, τα οποία αυτή η στιγμή εκτίθενται στο μουσείο του Αγ. Νικολάου και μίλησε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 1938 μέχρι σήμερα για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιεράπετρα. Μέρος αυτής της προσπάθειας ήταν και η ίδρυση της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου το 2015 η οποία δούλεψε για ένα χρόνο και μετά μετασχηματίστηκε στον Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, «Ιεράπυτνα» ώστε να υπάρχει ευελιξία κινήσεων.

Όπως είπε ο κος Ροβυθάκης, τα ευρήματα που έχει η συλλογή της Ιεράπετρας δεν θα χωρούσαν ακόμα και εάν είχαμε δύο μουσεία μαζί και τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία θα σημαδέψει αρχαιολογικά την Ιεράπετρα καθώς θα γίνουν αρκετά πράγματα. «Εάν βρούμε την αρχαία Ιεράπυτνα θα έχουμε την ανακάλυψη του αιώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, υπό την φροντίδα του Δήμου Ιεράπετρας έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή η οποία προτείνει και το Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει με τον κ. Ροβυθάκη να αναφέρει ότι τόσο ο Σύλλογος όσο και ο κος Ροβυθάκης προσωπικά έχουν άριστη συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Σκουλούδη και ελπίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το οικόπεδο στο οποίο θα δημιουργηθεί το μουσείο πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Σύλλογος έχει προτείνει κάποιες θέσεις αλλά εάν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει για την χωροθέτηση του οικόπεδο έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα μπορέσουμε να μπούμε στο ΕΣΠΑ, τόνισε ο κος Ροβυθάκης και επισήμανε την ανάγκη να προταθεί το κατάλληλο οικόπεδο ώστε να προχωρήσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube