Εισήγηση Μανόλη Θραψανιώτη για το νομοσχέδιο των υποδομών, στον τομέα της Υγείας
Το δελτίο τύπου
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης ήταν εισηγητής στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με θέμα «Κύρωση Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς ανάμεσα στο “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»
Ο βουλευτής τόσο στην εισήγησή του, όσο και στην ομιλία του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε με σαφήνεια στις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνησης και της ΝΔ, με συγκεκριμένες αναφορές σε ενέργειες και δραστηριότητες χρηματοδοτήσεις σε ό,τι αφορά τις δομές ψυχικής υγείας, όπως επίσης και την πρωτοβουλία για την πρωτοβάθμια προληπτική οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών.
Αναφέρθηκε στη Δωρεά του ΚΙΣΝ τονίζοντας πως η πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος» άρχισε την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες προσπαθούσε να κρατήσει όρθια μια ολόκληρη χώρα και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση. Επεσήμανε ότι η αρχική δωρεά από 250 εκ. ευρώ αυξήθηκε σε 450 εκ, έπειτα από διαβούλευση με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας – του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη – καθώς κατανοήθηκαν πλήρως οι αυξημένες ανάγκες του Ε.Σ.Υ.
Αναφέρθηκε στους κατευθυντήριους άξονες της συμφωνίας, την ψυχική υγεία και την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα. Όσον αφορά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξής τους, έπειτα από τρία χρόνια πανδημίας και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών σχολείων, όπου στα προβλήματα επιθετικότητας, η σχολική κοινότητα μένει ανυπεράσπιστη. Υπογράμμισε πως η παρούσα σύμβαση συνεχίζει το επιστημονικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και θέτει έστω και καθυστερημένα το πλαίσιο με την απαραίτητη συνέργεια του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα πρέπει να είναι ο εγγυητής με την εξασφάλιση περαιτέρω πόρων. Φρόντισε να υπενθυμίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015-2019, όταν υπήρξε ομαλή χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μετά τη λήξη προηγούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καλύπτοντας μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχους. Η στήριξη δημοσίων δομών ψυχικής υγείας προχώρησε με την αποϊδρυματοποίηση ψυχιατρικών νοσοκομείων και το άνοιγμα νέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία, την αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τη δημοκρατική συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους σε περιφερειακές επιτροπές προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Σε αντιδιαστολή του θετικού αποτυπώματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της ΝΔ, η οποία αν και ευρισκόμενη σε καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες δεν έχει προχωρήσει ούτε σε ενίσχυση των δημόσιων δομών, ούτε έχει προβλέψει την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα έχει μόνο στην Κρήτη εξαγγείλει περίπου τετρακόσια έργα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος τα κοστολογεί και κυρίως γιατί τα υπερκοστολογεί και με ποιων αποφάσεις.
Ανέλυσε εκτενώς τις απόψεις του για την οδοντιατρική φροντίδα, ζητώντας διευκρινήσεις τόσο για τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, όσο και τα οικονομικά ποσά, καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον αμφισβήτησε την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, όταν η πρόληψη προϋποθέτει μια σειρά επαναλαμβανόμενων ετήσιων δράσεων, όχι μόνο ενημερωτικών αλλά και οδοντιατρικών πράξεων και αποδοκίμασε την επιδοματική προεκλογική επιλογή όπως του «dentist-pass».
Στον αντίποδα όλων αυτών υπογράμμισε τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά από 6 έως 12 χρονών σε μόνιμη βάση με αρχικό ποσό 44 εκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας δηλαδή την χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, σε διαφοροποίηση με την τωρινή προτεινόμενη ρύθμιση. Τόνισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης που μπορεί να συμβάλλει ανακουφιστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό από τη στιγμή που οι δαπάνες για την ιδιωτική οδοντιατρική φροντίδα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο.
Μια δράση που είχε δρομολογηθεί σε συνεργασία με τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντίατρους και με βάση τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ενώ είχε ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημά τους για τη διαρκή τους επιμόρφωση. Την ίδια στιγμή είχε τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα οδοντιάτρων, αλλά αγνοείται η τύχη του από το 2018. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση Ειδικής Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και τις πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη νομοθετική ρύθμιση αυτή, τη δωρεάν παροχή προσυμπτωματικού ελέγχου στις γυναίκες από σαράντα έως πενήντα ετών κάθε δύο χρόνια. Εστίασε κυρίως στο απαράδεκτο γεγονός πως στο Λασίθι δεν υπάρχουν ούτε δημόσιοι ψηφιακοί μαστογράφοι για να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες οι γυναίκες, δεν υπάρχουν ούτε συμβάσεις με τα ιδιωτικά εργαστήρια, δηλαδή πρέπει να πληρώσουν για να κάνουν μαστογραφία.
Καταληκτικά εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης για τον ΙΦΕΤ, (το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ), θυγατρική του ΕΟΦ. Η ρύθμιση όχι μόνο θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταγγέλθηκε η μετατροπή του ΙΦΕΤ σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ