Εισαγγελέας για το φονικό πέρασμα στο Γεροπόταμο - Μπήκαν επιτέλους μπάρες

9:20 π.μ. - Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
09:02 π.μ. - Πέμ, 21/20/2019
Image: Εισαγγελέας για το φονικό πέρασμα στο Γεροπόταμο - Μπήκαν επιτέλους μπάρες

Πόλεμος ευθυνών Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Φαιστού μετά τον χαμό 4 ανθρώπων στον Γεροπόταμο

Την ώρα που η τοπική κοινωνία παραμένει “μουδιασμένη” από τον άδικο χαμό των τεσσάρων συνανθρώπων μας στα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου, οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές έχουν ήδη παρέμβει, προκειμένου να διευκρινιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα.
 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της “ΚΡΗΤΗ TV” και της “Ν.Κ.”, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Αθανάσιος Γαλήνας έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια επισταμένης, μεθοδικής και ολόπλευρης έρευνας για το συμβάν.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία ζήτησε την καταγραφή όλων των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και τη διενέργεια αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης στον τόπο του περιστατικού. Εξάλλου, επισταμένη έρευνα αναμένεται και αναφορικά με το ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα για το επίμαχο πέρασμα στη Μεσαρά. Επίσης, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και η διεξοδική διερεύνηση των Αρχών για τυχόν ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν.
 
Χθες, πάντως, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Φαιστού γίνεται - μεταξύ άλλων - λόγος για «κύμα παραπληροφόρησης και μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών απ’ όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μια αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δε φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού».
 
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο χαμός των τεσσάρων συνανθρώπων μας προκαλεί θλίψη και οδύνη όχι μόνο στους οικείους τους, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στον Δήμο μας, τον Δήμο Φαιστού, όπου συνέβη το δυστύχημα. Ο Δήμος μας έχει πληγεί κι άλλες φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε αντιμετωπίσει καταστροφές σε οδικά δίκτυα, καλλιέργειες, σε ζωικό κεφάλαιο και σε κτίσματα, όμως ποτέ δεν είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.
 
Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό κινητοποιήθηκαν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου Φαιστού με μηχανήματα, για να συνδράμουμε με όλες τις δυνάμεις μας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, των εθελοντών Σαμαρειτών και του Λιμενικού Σώματος, που συμμετείχαν στις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη των ερευνών. Ο πόνος είναι κοινός, γιατί ζήσαμε από κοντά το δυστύχημα και συμπάσχουμε στο πένθος των οικείων τους, θεωρώντας συνάμα πως σε τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι φτωχά.
 
Όμως, πέρα από τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κύμα παραπληροφόρησης και μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών απ’ όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μια αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δε φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού. Ενός Δήμου που, υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το κράτος.
 
Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες όμως που κινούν αυτές τις προσπάθειες δε θα καταστούν ικανές να αποκρύψουν την αλήθεια. Οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα καταδείξουν την πραγματική κατάσταση και θα αποδώσουν ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους και όχι στα εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Δεσμευόμαστε πως, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και αφού πρώτα ενημερώσουμε τις Αρχές, θα προχωρήσουμε σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση όλων των πολιτών για το δυσάρεστο αυτό συμβάν.
 
Αυτοί οι θάνατοι ας είναι οι τελευταίοι για τέτοιον λόγο».
 
Διευκρινίσεις από τον Ευρ. Κουκιαδάκη : Δώσαμε στον Δήμο 660.000 ευρώ γι’ αυτό το έργο
 
Μιλώντας, πάντως, χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έχει την ευθύνη για τους επαρχιακούς δρόμους».
 
Εξάλλου, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση για την υπόθεση του Γεροπόταμου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία δύο χρόνια τον Δήμο Φαιστού με περισσότερα από 650.000 ευρώ, για την υλοποίηση δύο έργων που σχετίζονται με την επίμαχη περιοχή. Επίσης, στην ανακοίνωση γνωστοποιείται το “χρονικό” της εξέλιξης του ενός εκ των δύο έργων μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2019. 
«Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το ρέμα στο Γεροπόταμο στη Μεσαρά και με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, η Περιφέρεια Κρήτης διευκρινίζει όσα άπτονται των πραγματικών γεγονότων. 
Συγκεκριμένα:
 
Στις 7 Απριλίου 2017, με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ, για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη “ιρλανδική γέφυρα”, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια.
 
Με άλλη απόφαση, στις 13 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον Δήμο Φαιστού με το ποσό των 400.000 ευρώ για την ανακατασκευή του ίδιου, καθώς και παρακείμενου δρόμου. 
Και για τα δύο έργα φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Φαιστού, με προϊσταμένη Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο και διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
 
Στις 22 Ιουνίου 2018, ο Δήμος Φαιστού υπέβαλε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης τη μελέτη κατασκευής του πρώτου έργου. Επειδή η μελέτη ήταν ανυπόγραφη τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και από τον μελετητή, επιστράφηκε στον Δήμο Φαιστού για υπογραφή.
 
Στις 27 Ιουλίου 2018 υποβλήθηκε εκ νέου υπογεγραμμένη η παραπάνω μελέτη κι αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία (13 Αυγούστου 2018). Η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου από τον Δήμο Φαιστού και στις 7 Δεκεμβρίου 2018, μετά τον επιβαλλόμενο λεπτομερή έλεγχο λόγω της σοβαρότητας του έργου, θεωρήθηκε και στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
 
Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με έγγραφό της, που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε από τον Δήμο Φαιστού την αναδιαμόρφωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 
Τέλος, να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των Δήμων και παρά τις μεγάλες ανάγκες σε πόρους που προκύπτουν από τις αρμοδιότητές της, επέλεξε να επιχορηγήσει τον Δήμο Φαιστού - μόνο γι’ αυτό το έργο - με το ποσό των 660.000 ευρώ».
 
Το κατηγορώ της οικογένειας - «Αυτό είναι το “στόμα του Χάρου”»
 
Στο μεταξύ, για πρώτη φορά, τη χθεσινή ημέρα, πήραν θέση για το συμβάν οι οικείοι των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Στην ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση που εκδόθηκε αφήνονται σαφείς αιχμές κατά του Δήμου Φαιστού. 
 
«Εκείνο το σημείο δεν είναι “κίνδυνος-θάνατος”, είναι κυριολεκτικά “το στόμα του Χάρου”», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την οικογένεια των τεσσάρων θυμάτων.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ... Σε όλους όσοι μοιράστηκαν την αγωνία μας και προσπάθησαν μαζί μας για τον εντοπισμό των ανθρώπων μας! Ευχαριστούμε θερμά τον περιφερειάρχη, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα παιδιά της ΕΜΑΚ, τους δύτες, οι οποίοι ρίσκαραν μέχρι και τη ζωή τους, την Ομάδα Διάσωσης, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Εθελοντές, τους ντόπιους ανθρώπους της περιοχής, που βοήθησαν προσωπικά, και ειδικά τα παιδιά που διέθεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμα και τα εκσκαφτικά και γερανοφόρα οχήματά τους για να ενταθούν οι έρευνες... Σας ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας!!! Ένα πικρό παράπονο... Ποιος φταίει για την τραγωδία;;;;; Μήπως δε φταίει κανείς;;;;; Μήπως φταίνε τα παιδιά που πήγανε στον γάμο δύο δικών τους ανθρώπων για να μοιραστούν τη χαρά τους;;;;; Μήπως φταίει η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα εκείνο το μοιραίο βράδυ;;;;; Μήπως φταίει ο ποταμός;;;;; Μα, ο Γεροπόταμος είναι εκεί χιλιάδες χρόνια και από την εποχή του Μίνωα, της Φαιστού και της Γόρτυνας προσφέρει ευεργετικά και απλόχερα τα ζωτικής σημασίας αγαθά του στην περιοχή!!!!!... 
Μήπως οι τοπικές Αρχές έπρεπε να έχουν αποκλείσει εκείνο το βράδυ τον συγκεκριμένο δρόμο, λόγω της βροχής και του κινδύνου που υπήρχε, έστω με μια απλή ταινία σήμανσης;;;;; Μήπως ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, αφού υπήρξαν και παρόμοια περιστατικά, έπρεπε να είχε μεριμνήσει για να φτιαχτεί μια γέφυρα στο σημείο ή να απαγορευτεί το πέρασμα κατά τον χειμώνα;;;;; Εγκληματικές παραβλέψεις, κατά τη γνώμη μας!!!!! Εκείνο το σημείο δεν είναι “κίνδυνος-θάνατος”, είναι κυριολεκτικά “το στόμα του Χάρου”!!!!! 
Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιες Αρχές τι έφταιξε, μπας και γίνει κάτι επιτέλους και σταματήσει το κακό!!!!! Δυστυχώς, τέσσερις δικοί μας άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα!!!!! Ας δώσει ο Θεός να είναι οι τελευταίοι!!!!!... 
Η οικογένεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Στο φονικό σημείο της Μεσαράς τοποθετήθηκαν μπάρες για να μην διέρχονται οχήματα
 
Πέρασαν δύο 24ωρα από τη στιγμή που βρέθηκαν οι σοροί των τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι χάθηκαν τόσο γρήγορα και άδικα στον Γεροπόταμο, και οι αρμόδιοι τοποθέτησαν τσιμεντένιες μπάρες προκειμένου να εμποδίσουν οχήματα να διέρχονται από την εν λόγω «Ιρλανδική Γέφυρα».
 
Την ίδια ημέρα που σημειώθηκε η τραγωδία, είχε τοποθετηθεί μία προειδοποιητική κορδέλα την οποία έσπασε ένα αγροτικό χωρίς κανένα δισταγμό προκειμένου να περάσει και να πάει σύντομα στον προορισμό του.
 
 
neakriti.gr