Είδε τον Ερντογάν, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

9:05 π.μ. - Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019
09:12 π.μ. - Πέμ, 05/05/2019
Image: Είδε τον Ερντογάν, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν

Λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να συζητούν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, τα βασικά θέματα της ατζέντας, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο προέβη στην ακόλουθη δήλωση

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μία «ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση» με τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι νομικά άκυρη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο θέμα του προσφυγικού, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

hxonews Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

efsyn.gr