Εγκαταλελειμμένα πτώματα παιδιών προσφύγων και κτηνώδης αδιαφορία των αρχών στη Λιβύη
Το αποτρόπαιο έγκλημα που συντελείται στα ευρωπαϊκά σύνορα κατά προσφύγων και μεταναστών έρχονται να καταδείξουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο φωτογραφίες νεκρών παιδιών που ξεβράστηκαν σε παραλία της Λιβύης μετά από ναυάγιο στο οποίο πάνω από πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Πληροφορίες κάνουν μάλιστα λόγο για προχωρημένη σήψη, καθώς και για τριήμερη εγκατάλειψη των πτωμάτων στην παραλία, με τις αρχές να περιορίζονται σε δηλώσεις περί «απαράδεκτων εικόνων».
Φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι σοροί μωρών και μικρών παιδιών σε παραλία της Λιβύης κάνουν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά το μέγεθος της τραγωδίας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διέλθουν από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τον Oscar Camps, ιδρυτή της Proactiva Open Arms, που ανέδειξε το ζήτημα δημοσιοποιώντας τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω από 50 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους καθώς η λέμβος στην οποία επέβαιναν αναποδογύρισε.
«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από τη φρικαλεότητα της κατάστασης. Μικρά παιδιά και γυναίκες που είχαν μόνο όνειρα και φιλοδοξίες να ζήσουν έχουν εγκαταλειφθεί για περισσότερες από 3 ημέρες σε μια παραλία στο της Λιβύης. Κανείς δεν νοιάζεται για αυτά» ανέφερε σε tweet του ο Oscar Camps, σημειώνοντας ότι οι σοροί των παιδιών φαίνεται πως είναι σε προχωρημένη σήψη.
Todavía estoy en shock por el horror de la situación, niños pequeños y mujeres que solo tenían sueños y ambiciones por vivir. Llevan más de 3 días abandonados en una playa de #Zuwara #Libia. No le importan a nadie. #CadaVidaCuenta pic.twitter.com/yAXmKWOqgI
— Oscar Camps (@campsoscar) May 24, 2021
Στον ισχυρισμό της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Nancy Porsia, που δήλωσε ότι τα πτώματα συλλέχθηκαν εντός μίας ημέρας από τον ιταλικό στρατό και έχουν ήδη ταφεί, ο Oscar Camps αντέτεινε πως «δυστυχώς οι πληροφορίες είναι αναληθείς» επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι είναι νεκροί».
Unfortunately @rgowans , the information is incorrect, the bodies were left there for three days. Look at the pictures of the little boy, the sand on the second day had covered a lot of the body.
— Oscar Camps (@campsoscar) May 25, 2021
The most important thing is that they were dead. https://t.co/fAopHTHage pic.twitter.com/Z2ArNPBx4c
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o Ιταλός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων και τις προοπτικές σταθεροποίησης στη Λιβύη και την Κεντρική Αφρική μέσω της ενισχυμένης γαλλοϊταλικής συνεργασίας, δήλωσε πως «οι εικόνες των σωμάτων των μωρών και των μικρών παιδιών που βρέθηκαν σε μια παραλία στη Λιβύη είναι απαράδεκτες».
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ στην Ιταλία δήλωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα ότι δεν είναι σαφές πότε τα θύματα έφυγαν από τη Λιβύη και τι συνέβη στο σκάφος τους. «Αυτές είναι δραματικές εικόνες», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο τέλος του νήματος με τους συναδέλφους μας στη Λιβύη. Υπάρχουν πολλά ναυάγια που δεν καταγράφονται ποτέ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να είναι ένα από αυτά». Μιλώντας στο The Telegraph για το γεγονός ότι παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες του ναυαγίου, καθώς και τα ονόματα, οι εθνικότητες και οι ιστορίες των θυμάτων ανέφερε ότι «Πάντα φοβόμασταν ότι υπάρχουν ναυάγια για τα οποία κανείς δεν ξέρει τίποτα».
Χιλιάδες άτομα έχουν αναχωρήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλά από αυτά να μην κατορθώνουν να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Τον Απρίλιο περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος ανατράπηκε κατά τη διάρκεια θύελλας στα ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, περίπου 630 άτομα έχουν πεθάνει στην Κεντρική Μεσόγειο φέτος ενώ επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Το Open Arms έχει μάλιστα περιγράψει τη Μεσόγειο ως «τον μεγαλύτερο μαζικό τάφο στον πλανήτη» καθώς «ο αριθμός των θανάτων σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή αυξάνεται συνεχώς». Η οργάνωση έχει επισημάνει ότι η διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου αποτελεί πλέον μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, καθώς Λίβυοι λαθρέμποροι «βάζουν αυτούς που θέλουν να φύγουν σε πολύ επισφαλή πλοία που μπορούν να μεταφέρουν από 150 έως 700 άτομα, με καύσιμα που δεν είναι ποτέ αρκετά για να φτάσουν σε ένα ασφαλές λιμάνι».
thepressproject.gr