Έγκαιρα μέτρα και πρωτοποριακές τεχνικές για την αποτροπή μολύνσεων από κουνούπια
Για την προστασία τόσο της Δημόσιας Υγείας στο νησί όσο και του σημαντικού τουριστικού της προϊόντος
Η Περιφέρεια Κρήτης, για την προστασία τόσο της Δημόσιας Υγείας στο νησί όσο και του σημαντικού τουριστικού της προϊόντος, λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών, της παρουσίας μεγάλου αριθμού εργατών γης αλλά και των ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη κουνουπιών εξαιτίας των κλιματικών κρίσεων εντείνει τις προσπάθειες της εφαρμόζοντας πρωτοποριακές επιστημονικά τεχνικές και δράσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της εμφάνισης κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από διαβιβαστές όπως είναι τα κουνούπια.
Η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας αλλά και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης, βρίσκεται σε επιφυλακή αλλά και σε εγρήγορση για την αποτροπή και αντιμετώπιση πιθανής εμφάνισης του ξενικού για την Ελλάδα είδους Aedes aegypti, που ήδη έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Κύπρο.
«Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα συνεργαζόμενοι με όλους τους φορείς κάνοντας χρήση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποτροπή και αντιμετώπιση κάθε κινδύνου μόλυνσης από κουνούπια δίδοντας έμφαση στην νέα απειλή του ξενικού είδους κουνουπιών Aedes aegypti» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αν. Δ/ντης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Αντώνης Παπαδάκης. Σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία που εφαρμόζει το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2023-2025 αλλά και με την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ιωάννη Βόντα Διευθυντή Ερευνών Μοριακής Εντομολογίας του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο αναφορικά με την καταπολέμηση όσο και με την εντομολογική επιτήρηση που αναβαθμίζει πολυεπίπεδα τις δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων όχλησης και κυρίως των απειλών για την Δημόσια Υγεία. Επιπλέον φέτος σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα με το Τμήμα Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές, τοποθετήθηκαν επιπλέον παγίδες στα λιμάνια και αεροδρόμια με ειδικές παγίδες προκειμένου να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατόν εφόσον πραγματοποιηθεί η έλευση του κουνουπιού Aedes aegypti στο νησί μας κάτι που μέχρι και σήμερα έχει αποφευχθεί.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Δρ. Παπαδάκης για φέτος στο πλαίσιο του έργου και καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών πεδίου, διενεργήθηκαν περισσότερες από 1.000 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε 5.000 εν δυνάμει καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και περίπου 1.000 χλμ. καναλιών και ρεμάτων. Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιήθηκαν από ένα σύνολο δώδεκα έως δεκατεσσάρων συνεργείων που επανδρώνονται από ομάδα δεκαέξι επιστημόνων και τεχνικών, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρείας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Τμημάτων Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Πέραν των δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών και στο πλαίσιο της εντομολογικής παρακολούθησης, λειτουργεί ένα σταθερό δίκτυο παρακολούθησης ακμαίων κουνουπιών (40 θέσεις σύλληψης), αλλά και ανεξάρτητο παράλληλο δίκτυο παρακολούθησης 30 θέσεων ειδικά για το Aedes albopictus, σε όλη την Περιφέρεια.”