Έφτιαξαν το αυτοκίνητο του... μέλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα με καύσιμο το υδρογόνο
Πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων, που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο, κατασκευάζει από το 2007 μέχρι σήμερα η ομάδα TUCer του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πρόκειται για πρωτοποριακής κατασκευής οχήματα για τα ελληνικά δεδομένα, με την εμπειρία της ομάδας να συνοδεύεται από κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την ίδρυση της, η ομάδα TUCer διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο έκθεση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα αγωνιστικά και ερευνητικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, πρωτότυπες κατασκευές , τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις που έχει κερδίσει η ομάδα.
Ο Θοδωρής Στεφανούλης, υπεύθυνος της TUCer, περιγράφοντας το τελευταίο όχημα που κατασκευάστηκε από εθελοντές φοιτητές, είπε ότι «χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένα υλικά όπως κράματα αλουμινίου και ανθρακονήματα καθώς και εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα προκειμένου να αξιοποιούν όσο γίνεται καλύτερα το καύσιμο που είναι σε χρήση, στην προκειμένη περίπτωση το υδρογόνο».
Η ομάδα που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα οικολογικά οχήματα αποτελείται από φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης που οραματίζονται μια φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση και παθιάζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η ανάπτυξη των πρωτοποριακών οχημάτων, γίνεται αποκλειστικά από φοιτητές της σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και από εθελοντές άλλων σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στόχος τους είναι η εφαρμογή οικολογικών λύσεων.
6 τρόπαια για την ομάδα
«Στόχος μας είναι η κατασκευή οχημάτων ηλεκτρικών με καύσιμο το υδρογόνο. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει έξι τρόπαια από τα οποία τέσσερα αφορούν την ασφάλεια , δύο την ενέργεια κι ένα την επιλογή μας από το κοινό. Είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που κατασκευάζει τέτοιου είδους οχήματα» υπογράμμισε ο Θοδωρής Στεφανούλης.
Το 2017 στην ομάδα προστέθηκαν δύο ακόμη ερευνητικές δραστηριότητες: Η πρώτη ονομάζεται Δαίδαλος κι έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτότυπης ηλεκτροκίνητης, τρίτροχης μοτοσυκλέτας όπου εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής και την ανάπτυξη αυτόνομου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου χαμηλής κατανάλωσης. Οι δραστηριότητες της ομάδας TUCer υποστηρίζονται από το Διατμηματικό Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και το εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
neakriti.gr