Εφορία: Τι αλλάζει για μισθωτούς και…18άρηδες

9:31 π.μ. - Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024
09:03 π.μ. - Τετ, 20/31/2024
Image: Εφορία: Τι αλλάζει για μισθωτούς και…18άρηδες

Έτοιμες δηλώσεις για όσους δεν έχουν άλλα εισοδήματα

Ακόμα και ένα ευρώ εισόδημα στο όνομά τους, από τόκους καταθέσεων, είναι αρκετό για την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους 18ρηδες.

Χιλιάδες νέοι και νέες που απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα το 2023 ανεξάρτητα από το αν είναι προστατευόμενα μέλη, θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος τη δική τους φορολογική δήλωση.

Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι από τη στιγμή που το φυσικό πρόσωπο, συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2023 και είχε οποιοδήποτε εισόδημα, είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Επιπλέον, ένας νέος ή μια νέα υποχρεούται φέτος να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση, εφόσον:

Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

Απέκτησε εντός του 2023 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

Ίδρυσε εντός του 2023 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

Προχώρησε εντός του 2023 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών ενώ όσοι δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Οι μισθωτοί

Εξάλλου για περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 30 Ιουνίου), θα το πράξει για αυτούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι υπόλοιπες διατάξεις

Αλλες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι:

– Ψηφιακη επικοινωνία με την ΑΑΔΕ. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων.

– Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν φορολογικά αρχεία, βιβλία και στοιχεία κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

– Νέα ψηφιακά εργαλεία στους φορο-ελέγχους. Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

– Παραγραφή. Το διάστημα παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο.

patris.gr