Εφορία: Τέλος χρόνου για τρεις εκκρεμότητες – Ποιοι απειλούνται με πρόστιμα

8:12 π.μ. - Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019
08:02 π.μ. - Πέμ, 28/12/2019
Image: Εφορία: Τέλος χρόνου για τρεις εκκρεμότητες – Ποιοι απειλούνται με πρόστιμα

Όσοι δεν συμμορφωθούν ενδέχεται να την... πληρώσουν ακριβά

Τέλος χρόνου σήμερα, Πέμπτη, για τις δηλώσεις επαγγελματικών λογαριασμών, τα φορολογικά διαζύγια αλλά και οριστικοποίηση δηλώσεων Airbnb.
 
Αναλυτικότερα:
 
Επαγγελματικός λογαριασμό: Η πρώτη αφορά στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού για όσους έχουν POS.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που διαθέτουν υποχρεωτικά POS και να δέχονται πληρωμές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους στον οποίο καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών , όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Η μη δήλωση επιφέρει πρόστιμα από 100 έως και 1.000 ευρώ.
 
Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με το POS. Στόχος είναι μέσα από διασταυρώσεις να εντοπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν υποχρέωση να συναλλάσσονται με τερματικά αποδοχής καρτών δεν το κάνουν.
 
Airbnb: Η δεύτερη αφορά όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb.
Πρέπει να οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» από τους διαχειριστές ακινήτων. Στην περίπτωση που δεν προσδιορίσουν το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100% τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ποσοστό που υπολείπεται να φορολογηθεί στο όνομά τους.
 
Φορολογικό διαζύγιο: Η τρίτη προθεσμία έχει σχέση με το φορολογικό διαζύγιο.
Αφορά όσους θέλουν να υποβάλλουν φέτος ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
 
Ούτως ή άλλως φέτος το εκκαθαριστικό είναι ξεχωριστό και ο κάθε σύζυγος είναι υπεύθυνος για την είσπραξη της επιστροφής ή την πληρωμή του φόρου του. Αν υπάρχει παρ’ όλα αυτά λόγος να υποβάλλεται χωριστή δήλωση, η τελευταία ευκαιρία είναι η 28η Φεβρουαρίου. Από την 1η Μαρτίου δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.
 
Οι δόσεις
Το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος δεν προβλέπεται να υποστεί καμία αλλαγή. Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.
 
 
in.gr