Εφορία | Έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών και δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών

10:37 π.μ. - Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
10:06 π.μ. - Παρ, 21/37/2024
Image: Εφορία | Έρχεται μπαράζ πλειστηριασμών και δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών

Σε στενό κλοιό θα βρεθούν οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι ήδη έχουν λάβει μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους

Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων και προφανώς θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Ηδη, η εφορία έχει εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμών 19 ακινήτων, με τη λίστα να περιλαμβάνει ξενοδοχεία, κατοικίες, διαμερίσματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια ακόμη και πάρκινγκ. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 8.000 ευρώ και φθάνουν στα 7,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο τέλος του άλλου μήνα η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ θα δημοσιοποιήσουν τη λίστα όσων οφείλουν ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Το κύμα των πλειστηριασμών θα επεκταθεί όχι μόνο σε ακίνητα αλλά και σε κινητές αξίες για όσους χρωστούν. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεγάλων οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ

Πλειστηριασμοί

Το πρόγραμμα της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει 19 πλειστηριασμούς οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

– Ακίνητο με ξενοδοχειακή μονάδα στη Λίνδο σε έκταση 25.310 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου.

– Αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων με μονάδα παραγωγής επίπλων 2250 τ.μ. και γραφεία 175 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Διαβατών. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.

– Έκταση 4,5 στρεμμάτων, με γραφεία και χώρους παραγωγής στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Τιμή πρώτης προσφοράς 471.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

– Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 1,43 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Στη δημοσιότητα θα βγουν τα ονόματα όσων έχουν:

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Οι μεγαλοοφειλέτες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν και φέτος στους 27.000-28.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών οι οποίοι χρωστούν περίπου το 90% από τα σχεδόν 155 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, για τα φυσικά πρόσωπα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Πηγή: capital.gr