ΕΕΣ: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της οροεπιδημιολογικής μελέτης για τον κορωνοϊό

1:49 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020
01:12 μ.μ. - Τετ, 30/49/2020
Image:  ΕΕΣ: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της οροεπιδημιολογικής μελέτης για τον κορωνοϊό

Από τον Τομέα Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ιεράπετρας

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της δειγματοληψίας για την οροεπιδημιολογική για τον Sars-Cov-2 (Λοίμωξη Covid 19), μελέτη που αναλάβαμε ως Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, μετά από αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου. Η όλη προσπάθεια αποτελεί συμβολή του Τμήματός μας προς το Τμήμα Γενικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τον καθηγητή κύριο Χρήστο Λιονή. Πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη εκτίμησης του ποσοστού ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού την παρούσα χρονική στιγμή.

Για τον σκοπό αυτό λάβαμε κατάλληλες οδηγίες που τηρήθηκαν κατά την σχετική διαδικασία από τους εθελοντές μας και ο έλεγχος έγινε μόνο σε άτομα που περιλαμβανόταν σε λίστα που απεστάλη από το Πανεπιστήμιο, με εφαρμογή όλων των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η διαδικασία για τους συμμετέχοντες περιελάμβανε ενημέρωση για την μελέτη, λήψη ιστορικού, συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων και αιμοληψία. Οι αιμοληψίες έγιναν νομίμως από ιατροί νοσηλευτές, οι οποίοι είναι ενεργοί εθελοντές του τμήματός μας.

Για τα δείγματα τηρήθηκαν ιδιαίτερες οδηγίες και μεταφέρθηκαν στο Ιολογικό Εργαστήριο του ΠΑ.Γ.Ν.Η. στο Ηράκλειο Κρήτης με ειδική εταιρεία μεταφοράς βιολογικών υλικών.

Τέλος, συμπληρώθηκαν και στάλθηκαν στους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου, πίνακες για τους συμμετέχοντες και ημερολόγια προγράμματα εργασιών (σε ηλεκτρονική μορφή Excell και Word αντίστοιχα) από την νοσηλεύτρια του τμήματός μας κα Χαρά Καλογήρου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό των εργασιών, μαζί με την εθελόντρια κα Βάια Μπιθιζή.