ECO HELLAS | Τα οφέλη της παραγωγής Βιοαερίου από φυτικά υπολείμματα στην Ιεράπετρα

12:13 μ.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Τρί, 21/13/2024
Image: ECO HELLAS | Τα οφέλη της παραγωγής Βιοαερίου από φυτικά υπολείμματα στην Ιεράπετρα

Η κα Ελένη Μπαϊράμη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ECO HELLAS μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα οφέλη της μονάδας προς το περιβάλλον και τους πολίτες αλλά και για τη διαδικασία χώνευσης των απορριμμάτων

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας φυτικών υπολειμμάτων τα οποία θα μετατρέπονται μέσω γεννήτριας εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η κα Ελένη Μπαϊράμη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ECO HELLAS μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα οφέλη της μονάδας προς το περιβάλλον και τους πολίτες αλλά και για τη διαδικασία χώνευσης των απορριμμάτων.

hxonews
hxonews

Το μεγαλύτερο όφελος για το περιβάλλον είναι η συγκέντρωση των φυτικών απορριμμάτων. Οι μονάδες βιοαερίου λειτουργούν με οργανικά απόβλητα, για παράδειγμα απόβλητα ελαιοτριβείου όπως ο κατσίγαρος, ξενοδοχειακά ή τυροκομικά απόβλητα, κοπριές από χοιροστάσια και θερμοκηπιακά απόβλητα. Ό,τι μπορεί δηλαδή να χωνευτεί σε δεξαμενή κλειστού τύπου με αναερόβιο χώνευση χωρίς φως στους 40 βαθμούς από την οποία παράγεται ένα αέριο που καίγεται σε δεξαμενή εσωτερικής καύσης και παράγει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια δίνεται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ με την κάθε μονάδα να πουλάει ένα Μεγαβάτ επί εικοσιτετραώρου και η θερμότητα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της μονάδας ή δίνεται σε κάποιον γείτονα που τυχόν την χρειάζεται. Η μονάδα έχει χωροθετηθεί στην πλατιά όψη, δίπλα στο Πυρηνελαιουργείου. Υπάρχει συμφωνία βάση της οποίας η μονάδα θα παίρνει τον κατσίγαρο που θα μαζεύεται κάτι που θα βοηθήσει στη εξυγίανσή του. Επίσης, η κα Μπαϊράμη υπογράμμισε ότι, το βιοαέριο μπορεί να μας βοηθήσει να παράγουμε βιομεθάνιο και να αποτελέσει μία εξαιρετική πράσινη λύση αποθήκευσης.

hxonews
hxonews

Σχετικά με τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, η κα Μπαϊράμη ανέφερε ότι πέρα από το ότι θα καθαρίσει το περιβάλλον, από νομοθετικής πλευράς περίπου το 3% από τα έσοδα της μονάδας θα μένει στο Δήμο. Επίσης, έχει γίνει πρόβλεψη ώστε να υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα συλλογής των απορριμμάτων τα οποία θα επεξεργάζονται και θα αποθηκεύονται στην μονάδα σε κατάλληλες συνθήκες. Η μονάδα μπορεί να παραλαμβάνει απόβλητα οποιαδήποτε στιγμή καθώς θα λειτουργεί επι εικοσιτετραώρου βάσεως. Επιπλέον, το στερεό και υγρό υπόλειμμα από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης θα διατίθεται ως οργανικό λίπασμα στα αγροκτήματα της περιοχής. Οι παραγωγοί δεν θα πληρώνουν για τη διαδικασία και σαν ανταποδοτικό για τα απορρίμματα μπορούν να παίρνουν το εδαφοβελτιωτικό που παράγεται από την όλη διαδικασία.

hxonews
hxonews

Η μονάδα θα έχει δύο αίθουσες με φίλτρα αέρα ώστε να μην υπάρχουν οσμές. Η όλη διαδικασία είναι κλειστού τύπου γιατί πρέπει να συλλέξουν το αέριο που βγαίνει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

hxonews
hxonews

Όσων αφορά την διαδικασία, μας ενημέρωσε ότι τα υλικά μπαίνουν σε μία δεξαμενή στη οποία έχει δημιουργηθεί ήδη μία βιοχημική κατάσταση. Στη συνέχεια, αρχίζουν να τροφοδοτούν καθημερινά σταθερή ποσότητα από τα απόβλητα. Αυτά χωνεύονται και διασπώνται από τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό βιοχημικό τρόπο χώνευσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία του εδαφοβελτιωτικού με ουδέτερο ph και του βιοαερίου το οποίο περιέχει μεθάνιο που είναι γνωστό ως φυσικό αέριο. Μέσα στην δεξαμενή γίνεται μία αποθείωση και φεύγει όλο το αέριο προς την γεννήτρια εσωτερικής καύσης.

hxonews
hxonews

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουν να μαζέψουν τα απορρίμματα ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας παράλληλα με τις εργασίες ολοκλήρωσής της. Η μονάδα της Σητείας εκτιμάται να ξεκινήσει την λειτουργία της τρείς μήνες αργότερα.

-

Δείτε εδώ το video της παρουσίασης από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στην Ιεράπετρα την Δευτέρα 20/05/2024.

-

* Φωτογραφίες Ηχώ fm 99,8