ΕΑΣ Ιεράπετρας:Πολλά τα άλυτα προβλήματα για το ΟΣΔΕ 2023 – Μεγάλη η ανησυχία των αγροτών

1:53 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023
01:08 μ.μ. - Τετ, 23/53/2023
Image: ΕΑΣ Ιεράπετρας:Πολλά τα άλυτα προβλήματα για το ΟΣΔΕ 2023 – Μεγάλη η ανησυχία των αγροτών

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Δίνεται παράταση για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2023. Οι εκκρεμότητες και τα ζητήματα για το ΟΣΔΕ 2023 που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, γεγονός που αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στους αγρότες, κτηνοτρόφους. Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί είναι οι Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης οι οποίες δεν έχουν ανοίξει ακόμη και δεν υπάρχει εγκύκλιος. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα απαγορεύεται η Μεταβίβαση Δικαιωμάτων που λήφθησαν από το Εθνικό Απόθεμα το 2020-2021-2022.

Στη νέα ΚΑΠ απαγορεύεται η μεταβίβαση Δικαιωμάτων που θα ληφθούν το 2023 από το Εθνικό Απόθεμα. Ενώ η ίδια αβεβαιότητα υπάρχει και όσον αφορά την τελική εικόνα των Δικαιωμάτων του 2022.

Ακόμα δηλαδή δεν υπάρχει ενημερωμένη εικόνα των τελικών Δικαιωμάτων από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022 (Μεταβιβάσεις, Εθνικό Απόθεμα), άρα αυτοί οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι Δικαιώματα κατέχουν.

Μένει, επίσης, να διορθωθούν και Δικαιώματα που αποδόθηκαν το 2022 βάσει καλλιέργειας και όχι βάση περιφέρειας Δικαιωμάτων.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των Δικαιωμάτων και θα έχουμε μια ενιαία γραμμή, ή αν θα ανοίξει τις Μεταβιβάσεις για να προχωρήσουν μόνο όσοι έχουν Δικαιώματα, αφήνοντας εκτός όσους βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας έτσι ένα καθεστώς δύο ταχυτήτων.

Τέλος, η εγκύκλιος των Οικολογικών Σχημάτων δημιουργεί ασάφειες, με παραλήψεις και λάθη με βάση τη νέα ΚΑΠ.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους αγρότες και δυσκολία και στα ΚΥΔ, ορισμένα μάλιστα να μην θέλουν – μπορούν να οριστικοποιήσουν Αιτήσεις.

Στο σημείο αυτό οι αγρότες πρέπει να προσέξουν πολύ, καθότι οι ως άνω δυσκολίες μπορεί να αξιοποιούνται για υπέρογκες χρεώσεις για ένταξη σε Οικολογικά Σχήματα, που θα καθιστούν ακόμα και ασύμφορη την ένταξη.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι ακόμη και όταν τελικά ολοκληρωθούν οι όποιες αλλαγές και διορθώσεις από μεριάς του ΟΠΕΚΕΠΕ θα χρειαστεί να ενσωματωθούν στις οριστικοποιημένες Αιτήσεις.

Η Ένωση Ιεράπετρας σε συνεργασία με άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις έχουν θέσει επιτακτικά τα παραπάνω προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό που προκύπτει από τις παραπάνω συναντήσεις, είναι ότι, η σημερινή οριακή συγκυρία βρίσκει το νέο Υπουργό, μπροστά στην πρόκληση να αναλάβει δράση για να διευθετηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Η διέξοδος που υπάρχει σήμερα είναι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να εμπλακεί και η ίδια σε κάποια ζητήματα, τα οποία έτρεχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αίροντας το καθεστώς που επικρατεί στον Οργανισμό.

Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να ενσωματωθούν οι μεταβιβάσεις (για τις οποίες δεν έχει βγει ακόμα η Εφαρμογή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) και τα Οικολογικά Σχήματα (όπου απαιτούνται διευκρινιστικές οδηγίες).

Μιλάμε δηλαδή ξεκάθαρα για ένα ΟΣΔΕ δύο δόσεων, όπου στην πρώτη θα κλείνει η εκκρεμότητα της Βασικής Ενίσχυσης για να βγει η προκαταβολή και η δεύτερη θα αφορά το κομμάτι των Μεταβιβάσεων και των Οικολογικών Σχημάτων.

Δεν αναφέρομαι στο κομμάτι των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων καθότι δεν αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μας.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους της περιοχής μας να μην ανησυχούν.

Οι πιεστικές παρεμβάσεις μας, προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η 25ετή εμπειρία μας στο Έργο ΟΣΔΕ και η προνοητικότητά μας για εξασφάλιση συνεργασιών με Τεχνικούς Συμβούλους εγνωσμένου κύρους και διεθνούς αναγνώρισης στο εν λόγω Έργο εγγυούνται τα καλύτερα αποτελέσματα στην εκτέλεση του σύνθετου Έργου του ΟΣΔΕ.

Δασκαλάκης Νίκος

Πρόεδρος Ένωσης Ιεράπετρας

Μέλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Μέλος ΣΑΣΟΕΕ