Εξπρές αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ

10:03 π.μ. - Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
10:07 π.μ. - Πέμ, 09/03/2020
Image: Εξπρές αδειοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ

Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, το σχέδιο απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έργο που συντονίζει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Επιδίωξη του κ. Χατζηδάκη είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη.

Αν και με τον νόμο 4685/2020 που ψηφίσθηκε προσφάτως στην Βουλή τέθηκαν οι βάσεις για να επιλυθούν χρόνια προβλήματα της αδειοδοτικής αυτής διαδικασίας που αποτελούσαν τροχοπέδη στην προσέλκυση και ολοκλήρωση νέων επενδύσεων, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρής.

Συγκεκριμένα, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με σύνθετα θέματα όπως η αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και η ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ που θα φιλοξενεί ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

Σε αυτή την προσπάθεια για περαιτέρω απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επιδιώκει τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν διαδικασίες και τα προβλήματα που την διέπουν.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου το υπουργείο έχει ήδη παρουσιάσει στα εμπλεκόμενα μέρη προτάσεις για τον τρόπο ανάπτυξης των δικτύων, τον τρόπο έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών σταθμών ΑΠΕ κ.α. .

Ακόμη, πέραν των αδειοδοτικών διαδικασιών συζητά με τους φορείς της αγοράς το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension) και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.

cnn.gr