Εξετάζεται δικαίωμα κρατικής ενίσχυσης για πρώτη φορά σε εκμεταλλεύσεις λόγω έλλειψης αγρεργατών

1:49 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
01:03 μ.μ. - Πέμ, 26/49/2020
Image: Εξετάζεται δικαίωμα κρατικής ενίσχυσης για πρώτη φορά σε εκμεταλλεύσεις λόγω έλλειψης αγρεργατών

Επιπλέον μέτρα εξετάζουν οι Βρυξέλλες μετά το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, την 25η Μαρτίου

Η δυνατότητα τα κράτη-μέλη να μπορούν να παράσχουν εκτάκτως και για πρώτη φορά αποζημιώσεις υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται λόγω έλλειψης αγρεργατών, και η αύξηση του ορίου de minimis που πιστώνονται στους αγρότες χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στα 10.000 ευρώ, περιλαμβάνονται στα επιπλέον μέτρα που εξετάζουν οι Βρυξέλλες μετά το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, την 25η Μαρτίου.

Να σημειωθεί εδώ, πως η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει 9.000 ευρώ (σαν το ελληνικό «800ρι») σε αγροτικές επιχειρήσεις με έως 5 εργαζομένους και 15.000 ευρώ για αγροτικές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζομένους, σύμφωνα με τον τοπικό αγροτικό Τύπο. Ως εκ τούτου, η ίδια η υπουργός Γεωργίας των Γερμανών, Τζούλια Κλόκνερ πίεσε για τη «χαλάρωση» των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.

hxonews

Όσον αφορά ιδιαίτερα τους αγρεργάτες, να σημειωθεί πως εξετάζεται να θεωρείται ουσιαστικά ζημιογόνο γεγονός η έλλειψή τους και να θεμελιώνει δικαίωμα κρατικών ενισχύσεων, εκτάκτωςς και για πρώτη φορά.  

agronews.gr