Εξελίξεις σχετικά με το Ξενώνα Φιλοξενίας, Φροντίδας Ατόμων 3ης ηλικίας - Γηροκομείο Ιεράπετρας

8:07 π.μ. - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Πέμ, 02/07/2020
Image: Εξελίξεις σχετικά με το Ξενώνα Φιλοξενίας, Φροντίδας Ατόμων 3ης ηλικίας - Γηροκομείο Ιεράπετρας

Εστίες υπερμετάδοσης του Covid-19, μπορεί να γίνουν μεταξύ άλλων οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι φιλοξενίας ανθρώπων 3της ηλικίας

Φιλοξενούν/νοσηλεύουν ηλικιωμένους ασθενείς, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή), που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών από λοίμωξη C*vid-19.

Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό.

Όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή.Σε όλο τον κόσμο, ένα από τα μέρη που «χτυπιούνται» στην κυριολεξία πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,Ισπανία, Γαλλία, με υψηλά ποσοστά θανάτων. Ευτυχώς στη χώρα, μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοια περιστατικά.

Όπως γνωρίζετε στην πόλη, λειτουργεί ξενώνας ανθρώπων 3της ηλικίας, "γηροκομείο" με ένα ιδιότυπο καθεστώς , με την ευθύνη του Συλλόγου Φίλοι Ατόμων 3ης ηλικίας,επιλογή που έγινε πριν 18 χρόνια προκειμένου να "παρακαμπτούν" θέματα γραφειοκρατία αλλά και περί του παρατύπου της λειτουργίας του. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η ανοχή και η ευαισθησία της Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας, κατόπιν και των παρεμβάσεων και ενεργειών τόσο από μεριάς των Δημοτικών Αρχών, της Ιεράς Μητρόπολης, αλλά και του Συλλόγου Ατόμων Φίλων 3ης είχαν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λειτουργία του.

Η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων δομών οδήγησε την Περιφέρεια στη χρηματοδότηση κατασκευής σύγχρονου Γηροκομείου, οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και σε μερικούς μήνες θα βρίσκεται σε λειτουργία.

Οι εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που περνάμε σήμερα-κατά τη γνώμη μου- καθιστούν επιβεβλημένη την παρέμβαση της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, μάλιστα γίνεται με τρόπο που δίνει επαρκή χρόνο.

Οι όποιες διαμαρτυρίες,αντιδράσεις ή ακόμα και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων, για τους όποιους λόγους αυτές εκδηλώνονται ή ότι υποκρύπτουν, είναι, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, το λιγότερο αβάσιμες και σε βάρος της προσπάθειας συνέχισης, για όσο χρόνο απαιτηθεί για την τακτοποίηση των φιλοξενουμένων-της λειτουργίας του Ξενώνα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ιεράπετρας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για αυτούς τους χώρους, στις οποίες κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων και μέτρων, που αφορούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς. Τα μέτρα αφορούν όχι μόνο αυτούς που μένουν εκεί, αλλά και τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Αυτές οφείλουμε σήμερα με ευλάβεια να εφαρμόσουμε, πράγμα που αποτελεί βασικό και καθημερινό μέλημα μας.

Ταυτόχρονα προχωρούμε στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για παράταση, συνέχιση,της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλίσουμε την τακτοποίηση τους, ύστερα από αναλυτική συζήτηση, συνεργασία και συμφωνία με τους οικείους τους, με την συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης, Περιφέρειας, Αντιπεριφερειας και Δήμου.

κείμενο Νίκος Δασκαλάκης