Εξέγερση γυναικών στο Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί: Καίνε τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους [βίντεο]
Βράζει η οργή στο Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί. Οι γυναίκες ξεσηκώθηκαν, καίνε τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους.
Δεν λένε να κοπάσουν οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης γυναίκας, η οποία συνελήφθη από την "αστυνομία ηθών" της χώρας για απρεπή ενδυμασία και πέθανε τρεις μέρες αργότερα σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.
Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρία άτομα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αν και πηγές στο διαδίκτυο ανεβάζουν τον αριθμό σε πέντε νεκρούς. Το σημαντικό είναι πως μεγάλη μερίδα των πολιτών πιστεύει ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας.
Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αν και επίσημα οι αρχές αρνούνται κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν μέχρι στιγμής να κατευνάσουν το κύμα οργής που σαρώνει τη χώρα.
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να ορμούν σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Unprecedented scenes in Iran: woman sits on top of utility box and cuts her hair in main square in Kerman to protest death of Mahsa Amini after her arrest by the morality police. People clap their hands and chant “Death to the dictator.” #مهسا_امینی pic.twitter.com/2oyuKV80Ac
— Golnaz Esfandiari (@GEsfandiari) September 20, 2022
Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές να σχίζουν εικόνες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του προκατόχου του, δηλ. των προσώπων που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σε άλλα βίντεο, γυναίκες καίνε μαντίλες σαν εκείνη που πιστεύεται ότι αποτέλεσε αφορμή για τη σύλληψη της 22χρονης γυναίκας και τον φερόμενο ξυλοδαρμό της από την αστυνομία ηθών.
In Sari, Mazandaran province, women set fire to their headscarves tonight during the fifth night of protests in Iran over the death of Mahsa Amini, 22, following her arrest by morality police over mandatory hijab law.https://t.co/yaXg8JGD3P
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 20, 2022
In Sari, Mazandaran province, women set fire to their headscarves tonight during the fifth night of protests in Iran over the death of Mahsa Amini, 22, following her arrest by morality police over mandatory hijab law.https://t.co/yaXg8JGD3P
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 20, 2022
Η οργάνωση Hengaw ανέφερε ότι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σημειώνεται ότι οι θάνατοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν "περιορισμένες" διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έχει συλληφθεί, αλλά απέρριψε "κάποιους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θανάτους" δείχνοντας δύο τραυματισμένους νεαρούς που διέψευσαν τις αναφορές ότι είχαν σκοτωθεί.
Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, συνελήφθη την 13η Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη έξω από το σταθμό του μετρό, διότι ήταν "ανάρμοστα" ντυμένη από την αστυνομία ηθών, σώμα επιφορτισμένο με την επιβολή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο όχημα της αστυνομίας με το οποίο μεταφέρθηκε σε κέντρο προσωρινής κράτησης, όπου θα "εκπαιδευόταν".
Η κοπέλα με καταγωγή από τις κουρδικές περιοχές του Ιράν έπεσε σε κώμα τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της και πέθανε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Οι αρχές κάνουν λόγο για "καρδιακό επεισόδιο" και για υποκείμενα προβλήματα υγείας της νεαρής, κάτι που η οικογένεια διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης στρατηγός Χουσέιν Ραχιμί διέψευσε τις κατηγορίες πως η 22χρονη υπέστη κακομεταχείριση και έκανε λόγο για "ατυχές" και "λυπηρό" συμβάν.
Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα.
thetoc.gr