Δυστύχημα στα Τέμπη: Αγνοείται Ηρακλειώτισσα που εργαζόταν στο μοιραίο τρένο - Τρεις τραυματίες από την Κρήτη

9:31 π.μ. - Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023
09:03 π.μ. - Παρ, 03/31/2023
Image: Δυστύχημα στα Τέμπη: Αγνοείται Ηρακλειώτισσα που εργαζόταν στο μοιραίο τρένο - Τρεις τραυματίες από την Κρήτη

Ο αδερφός και η κόρης της 50χρονης αγνοούμενης μεταβαίνουν στη Λάρισα για να δώσουν δείγμα DNA

Στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στα Τέμπη. Αυτό επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Την ίδια ώρα, οι αγνοούμενοι ανέρχονταν στους 56.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται μια 50χρονη Κρητικιά με καταγωγή από τη Μεσαρά. Εξάλλου, ανάμεσα στους τραυματίες-εγκαυματίες βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις συντοπίτες μας.

Την ώρα που το πανελλήνιο παραμένει “σοκαρισμένο” από την αδιανόητη τραγωδία που βύθισε τη χώρα στο πένθος, οι δεκάδες νεκροί συνάνθρωποί μας, οι τραυματίες, αλλά και οι οικογένειές τους ζητούν δικαίωση: Η απόδοση ευθυνών για ένα τόσο τραγικό περιστατικό δε γίνεται να αρκεστεί σε έναν άνθρωπο!

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να διερευνήσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι και να λογοδοτήσουν. Η απονομή δικαιοσύνης στην εν λόγω υπόθεση είναι θεμελιωδώς επιτακτική, προκειμένου όχι μόνο να δικαιωθούν οι ψυχές των νεκρών, αλλά και για να συνεχίσουν να ζουν, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, οι οικείοι τους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που οι ζωές τους σημαδεύτηκαν μια για πάντα από το φοβερό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην Ελληνική Αστυνομία ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το “μέχρι στιγμής”, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτή την ώρα, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57. Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαρτίου, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Επισημαίνεται ότι μέχρι χθες είχαν ταυτοποιηθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών 24 σοροί: είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα, πάντως, με την ιατροδικαστή κ. Λεονταρή, είναι πολύ πιθανό οι σοροί που είναι εντελώς απανθρακωμένες να μην ταυτοποιηθούν ποτέ, καθώς είναι δύσκολη η λήψη γενετικού υλικού. Εξάλλου, σε δήλωσή της ανέφερε ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονταν χθες στο νεκροτομείο ήταν πάνω από δέκα... Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Χθες, εξάλλου, παρέμεναν για νοσηλεία 48 επιβάτες, έξι από αυτούς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μία επιβάτιδα με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Παπανικολάου”, που διαθέτει ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και την ανάσυρση σορών των θυμάτων δεν αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Τη χθεσινή ημέρα, οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στο τρίτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπου υπήρχαν καλύτερες συνθήκες για την έρευνα σε σχέση με τα μπροστινά βαγόνια, τα οποία είναι εντελώς διαλυμένα.

Τα πίσω βαγόνια έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ κάθε βαγόνι όπου θα ολοκληρώνεται ο έλεγχος θα φορτώνεται σε ειδικούς τράκτορες, προκειμένου να μεταφερθεί σε προκαθορισμένους χώρους για τη φύλαξη και την αναζήτηση ευρημάτων από τις διωκτικές Αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Μεσαρίτισσα εργαζόταν στο κυλικείο

Όπως μετέδωσε χθες το “ΔιαSosτε τη Μεσαρά”, ένα από τα άτομα που αγνοούνται είναι από την Κρήτη. Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω σελίδα του Facebook, πρόκειται για Μεσαρίτισσα (Μ.Μ.), η οποία φέρεται να εργαζόταν στο κυλικείο του μοιραίου τρένου. Η αγνοούμενη, ηλικίας 50 ετών, κατάγεται από χωριό του δήμου Φαιστού και διέμενε μόνιμα στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε μετακομίσει στην Αθήνα και δούλευε στο κυλικείο του τρένου. Η ίδια σελίδα αναφέρει ότι ο αδελφός της και η κόρη της επρόκειτο να δώσουν δείγμα για εξέταση DNA, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης.

Σύμφωνα με το “ΔιαSosτε τη Μεσαρά”, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται ένας νεαρός από τις Μοίρες. Ο εν λόγω άνδρας φέρεται να ταξίδευε στα πίσω βαγόνια της αμαξοστοιχίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, μεταξύ των θυμάτων- τραυματιών- εγκαυματιών βρίσκονται δύο αδελφές κρητικής καταγωγής, οι οποίες νοσηλεύονται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με σοβαρά εγκαύματα.

«Οι συγγενείς άλλων 6 θυμάτων, 4 θανόντων και 2 θήλεων αδελφών από την Κρήτη με σοβαρότατα εγκαύματα επέλεξαν τον επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξιο Κούγια για την υποστήριξη της κατηγορίας εις βάρος του ήδη κατηγορουμένου σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λαρίσης, αλλά και εις βάρος όλων όσων κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως διαπιστωθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες, τόσο για τους θανάτους όσο και για όλες τις σωματικές βλάβες, αλλά και την ηθική βλάβη μη τραυματισμένων επιβατών που επέζησαν και δεν τραυματίστηκαν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Τραγικές ιστορίες νέων ανθρώπων που χάθηκαν στην τραγωδία

Οι περισσότεροι νεκροί αλλά και αγνοούμενοι είναι νέοι άνθρωποι. Πολλοί εξ αυτών επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζαν, μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας έχει βυθιστεί στη θλίψη για τον χαμό των τριών κοριτσιών, της Θώμης, της Χρύσας και της Αναστασίας, από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Οι 20χρονες δίδυμες και η 19χρονη ξαδέρφη τους είχαν μεταβεί στην Καλαμπάκα για να δουν τους συγγενείς τους και το βράδυ της Τρίτης επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζαν. Η μητέρα των κοριτσιών ενημερώθηκε από το διαδίκτυο για τον χαμό τους κι οι οικείοι τους μετέβησαν από το πρώτο λεπτό στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Την ίδια ώρα, μια γυναίκα θρηνεί για τον σύζυγό της και το μόλις 5 ετών παιδί της.

«Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρονών “έφυγε” ο σύζυγός μου και 5 χρονών το παιδί μου. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου», ανέφερε η τραγική γυναίκα.

«Έχω ψάξει όλα τα νοσοκομεία, όλα, όλα, όλα... Παντού αγνοούμενη, παντού αγνοούμενη... Δώσαμε DNA και περιμένουμε το καθοριστικό τηλεφώνημα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να είναι αναίσθητη, διασωληνωμένη, να μην της έχει μιλήσει κανένας», αναφέρει ο πατέρας της 23χρονης Ιφιγένειας Μήτσκα από τα Γιαννιτσά, που είχε φύγει για το τριήμερο με τον σύντροφό της.

Όταν οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον νεαρό άνδρα από τα συντρίμμια, αυτός ούρλιαζε ζητώντας την 23χρονη!

«Ήταν με τον φίλο της, ο οποίος βγήκε σώος - έχει κάποια τραύματα βέβαια το παιδί - και το μόνο που μας είπε είναι ότι είπε στον πυροσβέστη την ώρα που τον έβγαζε: “Την κοπέλα μου, την κοπέλα μου”», ανέφερε ο πατέρας της Ιφιγένειας.

Άλλη τραγική φιγούρα είναι η μητέρα του 30χρονου Βάιου από την Καρδίτσα, η οποία έμαθε για την τραγωδία από τους γονείς της κοπέλας τού γιου της. Ο 30χρονος επέστρεφε με την κοπέλα του από ολιγοήμερες διακοπές.

«Ένας από τους διασώστες βρήκε την κοπέλα του αδερφού μου, η οποία ήταν εκτοξευμένη έξω από το τρένο, με πολλά χτυπήματα, και ήταν μαζί με το σκυλάκι της», δήλωσε ο αδερφός του αγνοουμένου.

Η πολυτραυματίας Δάφνη κατάφερε να ψελλίσει στον πυροσβέστη που τη βρήκε μόνο το τηλέφωνο της μητέρας της.

«Τη βοηθά και ευτυχώς η κοπέλα είχε τις αισθήσεις της και μπορούσε να μιλήσει, γιατί είχε πολλά σοβαρά κατάγματα. Έδωσε το νούμερο της μητέρας της και ο διασώστης - να είναι καλά ο άνθρωπος - πήρε τηλέφωνο τη μητέρα κι έτσι μάθαμε κι εμείς ότι έχει συμβεί κάτι», ανέφερε ο αδερφός του Βάιου.

«Είμαστε στη φάση που περιμένουμε. Έχει δώσει δείγμα αίματος η μητέρα μου και περιμένουμε κάποια αναγνώριση DNA, άμα βγει κι όταν θα βγει», είπε ο αδερφός του 30χρονου.

Δείγμα DNA κλήθηκε να δώσει και η μητέρα της 22χρονης Αγάπης Τσακλίδου, που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και είχε ταξιδέψει για μερικές ημέρες στην Αθήνα.

«Έφυγε από την Αθήνα 7:20 περίπου και θα έφτανε 11:30 στη Θεσσαλονίκη. Με πήρε κάποια στιγμή τηλέφωνο, δε θυμάμαι τι ώρα ήταν. Είχαν στάση για ένα τέταρτο στα Φάρσαλα, γιατί είχε συμβεί μια βλάβη, κάτι έγινε... Αυτά... δε μίλησα ξανά μαζί της», ανέφερε η μητέρα της Αγάπης.

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκεται και η οικογένεια του 29χρονου Νίκου Ναλμπάντη, μηχανοδηγού του ΟΣΕ, ο οποίος επίσης αγνοείται.

«Δεν ξέρουμε τι γίνεται με το παιδί, απλά περιμένουμε. Είμαστε σε αναμονή. Δεν μπορέσαμε αν βρούμε κάτι για το παιδί και δεν ξέρουμε αν θα μας το φέρουν, μήπως μας φέρουν και στάχτες», είπε ο θείος του.

«Ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν»

«Βιώνουμε μέρες που είναι πραγματικά μαύρες για τη χώρα», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παραλαμβάνοντας από τον Κώστα Καραμανλή το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, ο ίδιος έλαβε ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό με σκοπό «να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε να θρηνήσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ψυχών. Σήμερα κιόλας θα συσταθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα διερευνήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

Πρέπει, επίσης, να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, για να υπάρξει εμπέδωση ασφάλειας στην ψυχολογία του κοινού. Νιώθω χρέος αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη, με εντολή του πρωθυπουργού (...). Ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και θέλω ειλικρινά να πω ότι αυτό το δύσκολο έργο θα φτάσει μέχρι τέλος, θα διερευνηθούν όλα».

Χθες, πάντως, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του κ. Γεραπετρίτη.

«Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη πως ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ορίζει τον ελεγκτή του. Τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δε θα διερευνηθούν από κάποια δήθεν “υπερκομματική επιτροπή”, που θα ορίσει η κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές που θα τα ερευνήσουν όλα διεξοδικά. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης, που την προανήγγειλε, έχει κάποια σπουδή να βγάλει ένα προεκλογικό πόρισμα, που θα επιβεβαιώσει αυτό που έσπευσε να προδικάσει χθες: πως για όλα φταίει “κυρίως ένα ανθρώπινο λάθος”», δήλωσε με νόημα ο κ. Παππάς.

Κουτσούμπας στον χώρο της τραγωδίας

Ας σημειωθεί ότι στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη χθες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Δεν πρόκειται για δυστύχημα ή ατύχημα, πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το είχαν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στους σιδηροδρόμους. Το είχε καταγγείλει το ΚΚΕ μέσα από το βήμα της Βουλής. Το είχαν καταγγείλει συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εδώ και μήνες. Είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Βαριές κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών ασκήθηκε χθες το μεσημέρι σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη του ΟΣΕ.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες συνιστούν πλημμελήματα, ωστόσο η τρίτη (διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών) είναι κακούργημα, που επισύρει ποινές κάθειρξης από 10 έτη έως ισόβια. Ο κατηγορούμενος ζήτησε κι έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Σάββατο. Μέχρι τότε θα κρατείται.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο, αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», δήλωσε χθες ο δικηγόρος του 59χρονου Στέφανος Παντζαρτζίδης, συμπληρώνοντας ότι «το δικό μας μερίδιο το αναλαμβάνουμε και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε χθες τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας να αναζητηθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, απ’ όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

«Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία του ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ειδικότερα, στην παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ο κ. Ντογιάκος επισημαίνει ότι «η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών, για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά».

«Δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη (...). Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, η οποία σε όλο το εύρος της πρέπει να επιβάλει κυριαρχικά την παρουσία της και χωρίς δισταγμό να παρέμβει καίρια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά το πρώτο διαδικαστικό στάδιο της συλλογής των αποδείξεων, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι κι αν είναι, όπου και αν ανήκουν, απ’ όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν», αναφέρει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος κλείνοντας επισημαίνει ότι η «ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών».

Η πρώτη αγωγή

Χθες, πάντως, έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε αρμοδίως η πρώτη αγωγή για το δυστύχημα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκης, δικηγόρος ενός πολυτραυματία του δυστυχήματος, κατέθεσε παράσταση πολιτικής αγωγής και ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι επιβάτες του μοιραίου τρένου ήταν πιθανότατα πολύ περισσότεροι από 350.

«Το τρένο ήταν γεμάτο. Είναι το πιο φτηνό εισιτήριο που υπάρχει. Το λέμε και το στηρίζουμε στο γεγονός ότι ήταν κλειστό το ταμείο του Σταθμού Λάρισας και μπήκαν όλοι χωρίς εισιτήριο, εκτός από αυτούς που είχαν βγάλει, γι’ αυτό η εταιρεία δε μας λέει πόσα είναι τα άτομα που έπρεπε να μας πουν πόσοι είναι οι επιβάτες. Αυτοί δεν ξέρουν πόσοι είναι οι επιβάτες. Εγώ προβλέπω ότι είναι γύρω στα 400 άτομα. Τώρα πόσοι είναι οι νεκροί;», αναρωτήθηκε ο δικηγόρος.

Παραστάσεις πολιτικής αγωγής ετοιμάζουν, ωστόσο, κι άλλοι δικηγόροι που τους έχουν αναθέσει τραυματίες ή συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας να κινηθούν νομικά προκειμένου να βρουν δικαίωση. Οι παραστάσεις ετοιμάζονται παράλληλα με μηνύσεις και αγωγές κατά κάθε υπεύθυνου πολιτικού προσώπου και στελεχών τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και της Hellenic Train, για σωρεία παραλείψεων και λαθών.

Η εντολή που έχουν είναι να κινηθούν μέσω της ποινικής Δικαιοσύνης αλλά και των αστικών δικαστηρίων, διεκδικώντας την ποινική δίωξη κάθε υπαίτιου από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τον σιδηρόδρομο και τα τρένα, αλλά και την αποζημίωσή τους για την ψυχική οδύνη και τις βλάβες που υπέστησαν.

Χθες, εξάλλου, το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι επιλέχθηκε από τους τραγικούς «γονείς, τα αδέλφια και τους παππούδες των δύο δίδυμων κοριτσιών και της πρώτης εξαδέλφης τους, οι οποίες, όπως σήμερα ενημερωθήκαμε, εξαϋλώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των δύο τρένων».

«Η εντολή, την οποίαν λάβαμε, είναι, εκτός του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, να μηνύσουμε και να ενάγουμε τόσο διοικητικά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train, όσο και τους τυχόν πολιτικούς, οι οποίοι είτε με άμεσο δόλο, είτε με ενδεχόμενο δόλο, είτε με εγκληματική αμέλεια, συνετέλεσαν στο να χαθούν αυτές οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν ακόμη περισσότερες, ορισμένες εκ των οποίων με ακρωτηριασμό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Απεργούν και σήμερα οι σιδηροδρομικοί

Στο μεταξύ, και σήμερα Παρασκευή απεργούν οι σιδηροδρομικοί στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας. Όπως ανακοινώθηκε, το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (σωματεία που το προσωπικό τους εργάζεται στη Hellenic Train), όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών & Μέσων Σταθερής Τροχιάς, προχωρούν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ανακοίνωση ΟΣΕ

Πάντως, στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΟΣΕ μετά το δυστύχημα αναφέρεται: «Σε μια στιγμή βαθιάς οδύνης για τον χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, είναι δύσκολο κανείς να βρει λόγια. Συλλυπητήρια σε όλους τους γονείς, τους συζύγους, τους συγγενείς, τους συντρόφους, τους φίλους. Συλλυπητήρια σε όλη την Ελλάδα για την ανείπωτη τραγωδία. Πλέον το ελάχιστο που οφείλουμε είναι να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη. Το πρώτο μέλημα όλων ήταν να διαχειριστούμε το τραγικό συμβάν στο πεδίο».

Έρευνα Αρχής

Σημειώνεται ότι, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε χθες τη διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα εξετάσει την ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση “Ηellenic Train A.Ε.” μέσω της διαδικασίας της αυτεπάγγελτης έρευνας.

neakriti.gr