Δύσκολη εβδομάδα για τους παραγωγούς κηπευτικών λόγω «Μπάρμπαρα» και απεργία ΠΝΟ

12:02 μ.μ. - Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023
12:02 μ.μ. - Δευ, 06/02/2023
Image: Δύσκολη εβδομάδα για τους παραγωγούς κηπευτικών λόγω «Μπάρμπαρα» και απεργία ΠΝΟ

Ο Φώντας Δουλούμης από τον ΑΣ "Ανατολή" στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 " Ιεραπετρίτικη Γη"

Ο κ. Φώντας Δουλούμης ταμίας του Δ.Σ. του Α.Σ. «Ανατολή» Ιεράπετρας ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00.

Επίκεντρο της συζήτησης η πορεία των κηπευτικών, η κακοκαιρία που επικρατεί αυτές τις ήμερες αλλά και η επικείμενη απεργία των ναυτεργατών στις 8 και 9 Φεβρουαρίου. Όπως είπε ο κ. Δουλούμης, η καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε δύσκολα με μια μεγάλη πίεση ως προς τις τιμές σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής. Δεν ήταν τόσο απογοητευτικές, αλλά ήταν κάτω των προσδοκιών σε σχέση με το κόστος που ανέβηκε στα ύψη. Από εκεί και πέρα πάντα η σχέση προσφοράς και ζήτησης είναι ένας παράγοντας που καθορίζει τις τιμές. Ενώ ένας άλλος, είναι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που επίσης έχει δεχθεί πίεση προς τα κάτω. Όλο αυτό βέβαια συμβαίνει όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, αν και το πορτοφόλι ευρωπαίων καταναλωτών είναι πιο δυνατό από του Έλληνα.

Για αυτό άλλωστε τα στοιχεία για τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα και ειδικά για το αγγούρι είναι σε καλά επίπεδα. Οι εξαγωγές, είναι κάτι που στοχεύει ο Α.Σ. Ανατολή. Ένα επίσης καλό παράδειγμά είναι και ο συνεταιρισμός στην Ψαρή Φοράδα που με δικές του προσπάθειες πάει πολύ καλά στο εξαγώγιμο αγγούρι.

Η «Ανατολή» στοχεύει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης κυρίως όμως στη βόρεια, με αγορές που έχουν δρομολογηθεί και υπάρχουν συνεργασίες ή είναι υπό δρομολόγηση.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός με χώρες όπως η Ισπανία ή η Τουρκία που έχουν χιλιάδες στρέμματα παραγωγής. Ωστόσο οι δικοί μας παραγωγοί βασίζονται στην ποιότητα του προϊόντος που παράγουν και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο και αναγνωρίζεται. Για αυτό άλλωστε επιλέγεται το ελληνικό προϊόν ακόμη και εάν η τιμή του, είναι ίσως λίγο πιο ακριβή, εξήγησε ο κ. Δουλούμης. Σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια ομαλότητα στην αγορά, κάτι που δεν ισχύει πάντα.

Εν συνεχεία ο κ. Δουλούμης έκανε αναφορά στο προϊόν της τομάτας λέγοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες από τις οποίες ένα 20% με 30% απορροφάται από τα σούπερ μαρκετ. Γενικότερα όμως δεν υπάρχει ζήτηση από άλλες αγορές. Εκτιμάται, όπως άλλωστε συνηθίζεται, πως μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Φλεβάρη θα αυξηθεί η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση η ζήτηση.

Κλείνοντας ο κ. Δουλούμης αναφέρθηκε στην απεργία των ναυτεργατών στις 8 και 9 Φεβρουαρίου λέγοντας ότι εάν δεν επεκταθεί πέραν του 48ωρου δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς εξάλλου έχει ανακοινωθεί καιρό πριν και έχει γίνει ένας προγραμματισμός. Εάν όμως γίνουν επαναλαμβανόμενες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Εάν υπάρχουν και απαγορευτικά απόπλου λόγω καιρού (όπως εχθές) τότε το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Πέραν αυτών θα πρέπει ο παραγωγός να προσέξει ιδιαίτερα τις καλλιέργειές του λόγω του καιρού και τους κρύου που επικρατεί αυτή την περίοδο στην περιοχή, κατέληξε.