Δυνατότητα στους αγρότες να μην καταβάλλουν φόρο σε κακές χρονιές δίνει η ΕΕ

10:19 π.μ. - Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
10:07 π.μ. - Τετ, 01/19/2020
Image: Δυνατότητα στους αγρότες να μην καταβάλλουν φόρο σε κακές χρονιές δίνει η ΕΕ

Την δυνατότητα εφαρμογής έμμεσων εθνικών μέτρων ανακούφισης σε αγρότες όπως είναι οι επιδοτήσεις από εθνικά ταμεία αλλά και η αποδέσμευση των αγροτών από την καταβολή φόρου σε κακές χρονιές δίνουν οι Βρυξέλλες στα κράτη μέλη

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, η Ευρωβουλή έπεισε το Συμβούλιο της ΕΕ και την Κομισιόν να χαλαρώσουν τον κανονισμό που αφορά στις εθνικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις προς τους αγρότες, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν αθέμιτες πρακτικές.  

Πιο εύκολη η παροχή εθνικής ενισχυσης

Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να πείσουν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των αγροτών σε αποζημιώσεις για σοβαρές μειώσεις εισοδήματος και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματολογικά γεγονότα, εκδηλώσεις ζωικών ή φυτικών ασθενειών ή προσβολές από παράσιτα. Το κατώτατο όριο για την ενεργοποίηση αντισταθμίσεων θα μπορούσε έτσι να μειωθεί από 30% σε 20%.

Μεταβατική περίοδος δύο ετών

Παράλληλα Ευρωβουλή και Συμβούλιο συμφώνησαν σε διετή μεταβατική περίοδο, με την  τελική απόφαση ωστόσο που θα ορίζει τον συνολικό προϋπολογισμό να υπόκειται σε προσαρμογές ανάλογα με τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό που μένει να συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες. Την Τρίτη 30 Ιουνίου, διαπραγματευτές της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου συνυπέγραψαν ένα προσωρινό κείμενο το οποίο επεκτείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίοι αναμένεται να λήξουν στα τέλη του 2020.

Η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει να είναι δύο έτη, συμφώνησαν οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, την οποία και οι δύο συννομοθέτες θεώρησαν ανεπαρκή λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων με τις μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό και τις στενά συνδεδεμένες συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Το Κοινοβούλιο προώθησε επίσης μέτρα που δίνουν στα κράτη μέλη περισσότερη ευχέρεια στη στήριξη των αγροτών, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Περισσότερος χρόνος για νέα σχέδια για το κλίμα, τη βιολογική και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Επιπλέον η διάρκεια νέων πολυετών σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης που εστιάζονται στη βιολογική γεωργία, την καλή μεταχείριση των ζώων και τα γεωργοπεριβαλλοντικά-κλιματικά μέτρα θα φτάσει τα πέντε χρόνια. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά μέγιστη διάρκεια τριών ετών και μόνο για βιολογικά και κλιματικά και περιβαλλοντικά έργα.

Αποτελεσματικότερο αποθεματικό κρίσεων στο μέλλον

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους να χρηματοδοτήσουν το αποθεματικό κρίσης εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Η μερική συμφωνία δεν περιλαμβάνει αλλαγές στην τρέχουσα λειτουργία της. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές επέμειναν, στη μη δεσμευτική πολιτική δήλωση που επισυνάπτεται στο νομοθετικό κείμενο, ότι οι προτάσεις για ένα πιο αποτελεσματικό, καλά χρηματοδοτούμενο και σωρευτικό αποθεματικό κρίσεων θα πρέπει να επανεξεταστούν μόλις συμφωνηθεί ο μελλοντικός μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ.

«Το κλείσιμο της συμφωνίας σήμερα για παράταση των κανόνων της ΚΑΠ για δύο ακόμη χρόνια είναι μια πολύ καλή είδηση ​​και ένα σημαντικό βήμα που δίνει στους αγρότες σαφήνεια και νομική ασφάλεια για το εγγύς μέλλον. Αλλά για να οριστικοποιήσουμε αυτήν τη συμφωνία και να επιταχύνουμε το έργο μας για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2022, χρειαζόμαστε μια συμφωνία για τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Προτρέπω λοιπόν τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στην πρόκληση και τελικά να καταλήξουν σε μια εφικτή θέση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Νόρμπερτ Λινς.

Επόμενα βήματα

Το κείμενο που συμφωνήθηκε προσωρινά από τους ευρωβουλευτές και την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου πρέπει ακόμη να ενημερωθεί με σχετικά στοιχεία από τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ), οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα συναντηθούν ξανά για να οριστικοποιήσουν τους μεταβατικούς κανόνες της ΚΓΠ για το 2021-2022. Το τελικό κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ.

agronews.gr