Δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη - Επενδυτικός «χορός» πολλών εκατ. ευρώ

11:26 π.μ. - Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
11:11 π.μ. - Τετ, 21/26/2018
Image: Δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη - Επενδυτικός «χορός» πολλών εκατ. ευρώ

Ρίχνουν χρήμα στον τουρισμό - Προ των πυλών η ανέγερση νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ένας μεγάλος επενδυτικός “χορός” από ξένους και εγχώριους “παίκτες” του ξενοδοχειακού τομέα, των tour operators και των ξένων funds έχει στηθεί πάνω από την Κρήτη, με την ανέγερση νέων 5άστερων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών και προϋπολογισμού περί τα 200 εκατ. ευρώ να είναι πλέον προ των πυλών.
 
Ο επενδυτικός “χορός”, με επίκεντρο τις ξενοδοχειακές επενδύσεις, που δεν περιορίζεται μονάχα στην Κρήτη αλλά απλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας (από αμιγώς τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος, μέχρι την Αθήνα), δεν είναι βεβαίως τυχαίος. Σχετίζεται αφενός με τη σημαντική άνοδο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και αφετέρου με την ανάγκη “ανανέωσης”- ανακαίνισης των αρκετά “γηρασμένων” ξενοδοχειακών υποδομών, καθώς επίσης και με την ανάγκη προσθήκης νέων, υπερσύγχρονων κλινών.
 
Άκρως αποκαλυπτική ως προς το επενδυτικό “λίφτινγκ” που απαιτείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, με επίκεντρο μάλιστα το νησί μας, είναι σχετική μελέτη της Pricewaterhouse Coopers.
 
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, μέσα στην επόμενη 5ετία απαιτούνται συνολικά 4,8 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία θα πρέπει να κατευθυνθούν στη δημιουργία νέων κλινών, με στόχευση την προώθηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων. Ειδικότερα, η μελέτη της PwC αναφέρει πως ο αριθμός των επιπρόσθετων κλινών που απαιτούνται έως το 2022 είναι περίπου 45.000 και θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Κρήτη 35.000 κλίνες, στο Νότιο Αιγαίο 3.000 κλίνες και στα Ιόνια νησιά 7.000 κλίνες, όπου τα ποσοστά πληρότητας είναι αρκετά υψηλά στις περιόδους αιχμής.
 
Γι’ αυτές τις πρόσθετες κλίνες η PwC προσδιόρισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα 1,7 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων υπολογίζονται από την PwC σε 2,3 δισ. ευρώ.
 
Η πρακτική λοιπόν ανάγκη για “ανανέωση” στις ξενοδοχειακές υποδομές, η ανάγκη για νέες κλίνες μέσα στα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Κρήτη τα προηγούμενα έτη (με ερωτηματικό βεβαίως το τι μέλλει γενέσθαι για το 2019, όπου οι προκρατήσεις, όπως παραθέτουμε στο σχετικό δημοσίευμά μας στις σελίδες 16-17, δε στέλνουν και τόσο ευοίωνα μαντάτα), έχει ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους επενδυτές στο να προχωρήσουν τις επενδύσεις που έχουν στα σκαριά για την Κρήτη τα τελευταία χρόνια.
 
Τη διάθεση αυτή αποτυπώνουν και κεντρικά δημοσιεύματα, όπως αυτό του xenianews.gr, που επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η έκρηξη των αφίξεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία από μεγάλους tour operators, ξένα funds, διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, αλλά και εγχώριους επιχειρηματίες.
 
Ιδιαίτερο βάρος έχει πέσει στη δημιουργία νέων 5άστερων, πολυτελών ξενοδοχείων».
 
Στο “παζλ” των προωθούμενων επενδύσεων στην Κρήτη ξεχωρίζει η ανέγερση νέου 5άστερου ξενοδοχείου στην Ελούντα, από γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος διαθέτει ήδη 5άστερες μονάδες στην Κω. Το ξενοδοχείο θα φτιαχτεί σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, στη θέση “Τσιφλίκι” της Ελούντας, και θα είναι δυναμικότητας περίπου 800 κλινών.
 
Το κόστος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο υπολογίζεται να ανοίξει το 2020. Στις προθέσεις είναι μεταξύ των εγκαταστάσεων να υπάρχει και ένα... αστεροσκοπείο!
 
Όχι πολύ μακριά από το σημείο αυτό, σχεδιάζεται, από άλλη ελληνική εταιρεία, η κατασκευή επίσης 5άστερης μονάδας, με δυναμικότητα 176 κλινών. Το ξενοδοχείο θα ανεγερθεί σε έκταση 22,1 στρεμμάτων, στην περιοχή Κατσελιό του οικισμού Πλάκας στον δήμο Αγίου Νικολάου.
 
 
Νέες μονάδες σε Πλατανιά και Καλάμι
 
Νέα 5άστερα ξενοδοχεία δρομολογούνται και στο δυτικό άκρο του νησιού. Ήδη, στην περίπτωση της προωθούμενης ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση “Δραμόνερο” του δήμου Πλατανιά, η επενδύτρια εταιρεία έλαβε άδεια δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων. Η νέα πολυτελής μονάδα θα αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, με επιφάνεια 8.054,20 τ.μ., υπόγειες εγκαταστάσεις 5.927,81 τ.μ., κλειστό κολυμβητήριο 455,07 τ.μ. και κλειστούς χώρους στάθμευσης.
 
Άδεια δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων έχει πάρει και άλλη εταιρεία, που σχεδιάζει νέα ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στην περιοχή Καλάμι.
 
Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος ενέκριναν τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, αποτελούμενο από ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 50 κλινών, 45 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, υφιστάμενο γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, και τα συνοδά έργα αυτών, στη θέση “Βοθώνι και Σώπατα-Ρούσσος Λάκκος” του δήμου Χερσονήσου.
 
φωτογραφία αρχείου
neakriti.gr