Δύο λιμάνια της Κρήτης θα διευκολύνουν το ΝΑΤΟ

9:20 π.μ. - Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016
09:02 π.μ. - Τετ, 24/20/2016
Image: Δύο λιμάνια της Κρήτης θα διευκολύνουν το ΝΑΤΟ

Tη βούληση της Ελλάδος να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Θα προηγηθεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της αποστολής τους -θα δρούν ανατολικά των ελληνικών νησιών και προς τα μικρασιατικά παράλια.
 
Αφορμή στάθηκαν αιτήματα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης για ανεφοδιασμό τους σε Ηράκλειο και Χανιά, με την ελληνική πλευρά να προτείνει συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, τα λιμάνια στη Λέρο και τη Λήμνο.
 
Προς το παρόν στη δύναμη συμμετέχουν 4 πλοία. Στη Σούδα έχουν ελλιμενιστεί το γερμανικό και το καναδικό πλοίο. 
 
Στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκονται μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα, αναμένοντας οδηγίες. Το ιταλικό πλοίο συμμετέχει σε άσκηση στην Ιταλία και όταν ολοκληρωθεί θα επανασυνδεθεί με τη δύναμη.
 
Στο Αιγαίο επιχειρούν 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει και άλλα στη δύναμη, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Συμμαχία.
 
Αναφορικά με ένα κείμενο που έχει κατατεθεί στη γενική γραμματεία του ανωτάτου στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη από την Τουρκία με τις αξιώσεις της, ο υπουργός απάντησε ότι το κείμενο αυτό, ούτε έχει πρωτοκολληθεί στη γγούτε έχει κοινοποιηθεί στα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής. 
 
Μάλιστα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στις κατευθυντήριες οδηγίες του για το επιχειρησιακό σχέδιο προς τη στατιωιτκή επιτροπή δεν περιέλαβε ούτε ένα σημείο των αβάσιμων τουρκικών αξιώσεων που περιγράφονταν στο κείμενο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - in.gr